Στην Ελλάδα τα πιο παχύσαρκα αγόρια της Ευρώπης

Αρχική - Άρθρα - Στην Ελλάδα τα πιο παχύσαρκα αγόρια της Ευρώπης

Στην Ελλάδα τα πιο παχύσαρκα αγόρια της Ευρώπης

Πρώτη στην Ευρώπη έρχεται η Ελλάδα έχοντας την μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών (16,7% του πληθυσμού), ενώ η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 11 Οκτωβρίου.

Η Μολδαβία έχει στην Ευρώπη τα μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στα κορίτσια (3,2% του πληθυσμού), όσο και στα αγόρια (5%).

Η έρευνα, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ερευνητών, η οποία ανέλυσε στοιχεία για 200 χώρες, εκτιμά ότι τα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας αυξήθηκαν δέκα φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, που σημαίνει ότι 124 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι υπέρβαρα.

Οι ενήλικες παχύσαρκοι αυξήθηκαν από περίπου 100 εκατομμύρια το 1975 (69 εκατ. γυναίκες και 31 εκατ. άνδρες) σε 671 εκατομμύρια το 2016 (390 εκατ. γυναίκες και 281 εκατ. άνδρες). Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι.

Το 1975 υπήρχαν περίπου πέντε εκατομμύρια παχύσαρκα κορίτσια και έξι εκατομμύρια αγόρια παγκοσμίως, ενώ το 2016 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 50 και 74 εκατομμύρια αντίστοιχα. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 1975-2016 στον κόσμο τα παχύσαρκα αγόρια και έφηβοι αυξήθηκαν από 0,9% σε 7,8% του πληθυσμού, ενώ τα κορίτσια από 0,7% σε 5,6%.

Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες κάτι που θέτει την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι κίνδυνοι είναι ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο κόστος θεραπείας των προβλημάτων υγείας που προκαλείται από την παχυσαρκία θα ξεπεράσει το 1 τρις ευρώ ετησίως  από το 2025.

Παρόλο που τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται να σταθεροποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υψηλού εισοδήματος επιταχύνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, λέει ο επικεφαλής ερευνητής Prof Majid Ezzati από το Imperial College London.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευρεία διαθεσιμότητα και προώθηση των φθηνών, παχυντικών τροφίμων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες.

  ‘’Ακόμη και οι λιπόσαρκοι άνθρωποι είναι βαρύτεροι από πριν από δέκα χρόνια. Δεν έχουμε γίνει πιο αδύναμοι, τεμπέληδες ή άπληστοι. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει’’, επισημαίνει ο ερευνητής παχυσαρκίας Dr Harry Rutter.

H Δρ Fiona Bull από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζήτησε σκληρή δράση για να σπάσει τα “θερμιδικά πυκνά τρόφιμα που είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά” και να προωθήσει περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Μέχρι στιγμής, μόλις πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο εισήγαγαν φόρο επί των ζαχαρωδών ποτών.

Πηγή: BBC, AΠΕ-ΜΠΕ

 

Share