Το μενού της Ευρωστίας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Αρχική - Άρθρα - Το μενού της Ευρωστίας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Το μενού της Ευρωστίας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Από τον υπεύθυνο chef της Ευρωστίας, Μιχάλη Πήττα

 Cheesecake από καπνιστο σολωμό με φρέσκια κρέμα γιαουρτιού και τραγανή βάση από χαρούπι

Υλικα

  • 4 παξιμάδια χαρουπιού
  • 100 γρ καπνιστό σολώμο
  • 100 γρ γιαούρτι 2% λιπαρά
  • ½ κ.γ άνηθο
  • Λιγες σταγόνες από χυμό λεμόνι
  • Λίγο αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα του γιαούρτιου ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι το γιαούρτι τον ψιλοκομμένο άνηθο, το αλάτι και το λεμόνι. Θρυμματίζουμε τα παξιμάδια ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια φόρμα τσέρκι) και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω την κρέμα γιαουρτιού και τον καπνιστό σολωμό. Γαρνίρουμε με λίγο άνηθο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Γαλοπούλα με πουρέ από κίτρινη κολοκύθα, γλυκοπατάτα και τζίντζερ

Υλικά

1 μέτρια γαλοπούλα (εφοδιασμένη με τον κατάλληλο δείκτη ψησίματος)

Εκτέλεση

Eτοιμάζουμε τη γέμιση:

  • Σοτάρουμε  το κρεμμύδι και το σκόρδο με τους χυμούς
  • Προσθέτουμε την τριμμένη κολόκυθα και τις σταφίδες
  • Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ρίχνουμε το ρύζι
  • Tο αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς
  • Mόλις το ρύζι απορροφήσει τα υγρά, προσθέτουμε το μαϊντανό, τα κάστανα και τα μπαχαρικά
  • Γεμίζουμε τη γαλοπούλα.Tη ράβουμε καλά και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 1½ ώρα
  • Φτιάχνουμε  τον πούρε κολοκύθας ,γλυκοπατάτας

Dressing 

Βράζουμε για ½ ώρα σε   μισό κατσαρολάκι νερό :

  • 3 φέτες λεμόνι με τη φλούδα
  • 4 -6 αποξηραμένα σύκα
  • 2 -4 κουταλιές κράνμπερυ
  • 4 – 6 αποξηραμένα δαμάσκηνα

Προσθέτουμε  λάδι και μπαλσάμικο

Σαλάτα λόλα, σπανάκι, πράσινο μήλο και ανθότυρο

Υλικά

  • 500 γρ μικρόφυλλο σπανάκι
  • 1 πράσινο μήλο
  • 150 γρ ανθότυρο
  • 2 κ.σ κουκουνάρι + 2 κ.σ ηλιόσπορο

Dressing μήλου

  • 100 γρ πετιμέζι
  • 1 κ.σ ξύδι λευκό
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ μουστάρδα όχι καυτερή.

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα τα φύλλα από το σπανάκι, το μισό μήλο που το έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες, λίγο αλάτι και πιπέρι, και μια μικρή ποσότητα από το dressing που έχουμε ήδη ετοιμάσει και ανακατεύουμε  ελαφρώς τη σαλάτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ηλιόσπορο και το κουκουνάρι, το υπόλοιπο μήλο, το ανθότυρο που το σπάμε στα χέρια μας σε ακανόνηστα κομμάτια και τελειώνουμε δροσίζοντας τη σαλάτα μας με το υπόλοιπο dressing.

Τάρτα κανέλας με δημητριακά βρώμης και κάσιους 

Υλικά

Για τη βάση

  • 2 μπισκότα βρωμης
  • 1 κ.σ κάσιους ανάλατα
  • 1 κ.γ ελαιόλαδο

Για την κρέμα

  • 100 γρ άπαχη κρέμα τυριού
  • 50 ml κρέμα γάλακτος χαμηλων λιπαρών
  • ½ κ.γ κανέλλα τριμμένη
  • ½ κ.γ στέβια ή 1 κ.σ χαρουπόμελο ή 50 γρ. ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα ( κορινθιακή σταφίδα, κρανμπερι, δαμάσκηνο και χουρμά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα με τα κάσιους ενσωματώμουμε το τρίμμα με το ελαιόλαδο σε σημείο που να έχει λίγη υγρασία στο μπισκότο ( το μίγμα να είναι νωπό). Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός συρματος χτυπάμε την κρέμα τυριού, την κρέμα γαλάκτος, την κανέλλα και την γλυκαντική ουσία που θα επιλέξουμε. Χτυπάμε με το σύρμα 2 – 3 λεπτά εως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σε ένα τσέρκι τοποθετούμε τη βάση του μπισκότου που ετοιμάσαμε πιέζοντας με ένα κουταλάκι για να αποκτήσει το γλυκό μια σταθερή βάση. Τοποθετούμε από πάνω την κρέμα είτε ακονόνιστα με ένα κουτάλι είτε με τη βοηθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής με κορνέ. Γαρνίρουμε το γλυκό με τριμμένη κανέλλα

 

Share