ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ

Αρχική - Άρθρα - ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ

ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ

Όλες οι θρησκείες εξυμνούν τη χρησιμότητα του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό, οι δε προγονοί μας το θεωρούσαν αποκλειστική τροφή των θεών του Ολύμπου. Το ελληνικό μέλι είναι μοναδικό σε ολόκληρο το κόσμο και ξεχωρίζει για την γνησιότητα του, το χρώμα του, την γεύση του, την πυκνότητα του και έχει μοναδικό άρωμα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού (θυμαρίσιο, πευκόμελο, από καστανιά, από πορτοκαλιά, από έλατο, από ρείκι, από κουμαριά κ.α.). Είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή, τα σάκχαρά του απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό, αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια. Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ, που λειτουργούν ως ασπίδα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά, τα οποία, τα οποία του αποδίδουν τις παρακάτω ιδιότητες:

1. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΟΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο και το κάλιο, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Οι βιταμίνες (B1, Α και C) που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και τον προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας, επειδή περιέχει σίδηρο που απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

2. ΕΙΝΑΙ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ: το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του. Συνεπώς, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά όταν αυτό είναι ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο και το ενυδατώνει. Διάφορες μελέτες έδειξαν, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό μαλλιών και κατά της ψαλίδας.

3. ΕΠΟΥΛΩΝΕΙ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ: έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές ιδιότητες και συμβάλλει ενεργά στην αποκατάσταση εγκαυμάτων και εκδορών.

4. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ: λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων, το μέλι μπορεί να εξαλείψει στομαχικά προβλήματα, επειδή σκοτώνει τα βακτήρια και δρα επουλωτικά στις πληγές των βλεννογόνων. Επίσης, καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα και φροντίζει την υγεία του εντέρου. Μελέτες έδειξαν ότι ωφελεί και στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

5. ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΧΑ: λόγω των αντισηπτικών και μαλακτικών του ιδιοτήτων, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα.

6. ΜΑΣ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΥΠΝΟ: έρευνες έδειξαν ότι, ενισχύει τη μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου) και μειώνει την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) στον οργανισμό.

7. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών.

8. ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.

9. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ: διάφορες έρευνες, έδειξαν ότι προκαλεί ανοσοποίηση στον ανθρώπινο οργανισμό και προστατεύει από την αλλεργική ρινίτιδα.

10. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ: είναι μια συμπυκνωμένη πηγή φυσικών σακχάρων και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που δεν βρίσκονται στη ζάχαρη, γι΄αυτό είναι σημαντικό για την υγεία μας να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι. Μια κουταλιά της σούπας μέλι, περιέχει γύρω στις 65 θερμίδες.

11. ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ: είναι μια φυσική διεργασία που εμφανίζεται κυρίως στο μέλι ανθέων και δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του. Όταν θέλουμε να το ρευστοποιήσουμε τοποθετούμε τη συσκευασία μέσα σε ένα δοχείο με νερό θερμοκρασίας γύρω στους 45oC, με συνεχή ανάδευση, ώστε να θερμανθεί ομοιόμορφα και να μην επηρεαστεί το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του.

Γιάννης Τσάκνης Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τροφίμων, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Share