Το ρόδι είναι φάρμακο ή τρόφιμο;

Αρχική - Άρθρα - Το ρόδι είναι φάρμακο ή τρόφιμο;

Το ρόδι είναι φάρμακο ή τρόφιμο;

Θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας και το έχουν εξυμνήσει για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο Όμηρος, ο Θεόφραστος και  ο Διοσκουρίδης. Οι νεότερες επιστημονικές έρευνες τους επιβεβαίωσαν και ανέδειξαν, τόσο την υψηλή διατροφική του αξία, όσο και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιέχει. Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχα μελέτησε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ροδιού “Anti-Inflammatory Properties of Pomegranate” και έκανε τη σχετική δημοσίευση στο “Int. J. Adv. Res. in Microbiology and Immunology Volume 2, Issue 1&2 – 2020, Pg. No. 1-13 Peer Reviewed & Open Access Journal”, η οποία διαβάστηκε από 700 ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Τρώμε τα ρόδια ή πίνουμε χυμό ροδιού για τους παρακάτω λόγους:   

1. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ: είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ (συμβάλει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά), Ε, C, Β και Α, περιέχει μέταλλα όπως σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο. Ακόμη έχει φυτικές ίνες, ενώ είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Τα  100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 12% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C ενός ενήλικα. Δεν παχαίνει και τα 100 γραμμάρια προσδίδουν στον οργανισμό γύρω στις 85 θερμίδες. 

2. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ: έχει υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, φλαβονών, τανινών, αλκαλοειδών και έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονών και αυτοάνοσων και παράλληλα διευκολύνει τη διαδικασία της επούλωσης.

3. ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: μελέτες έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει ο  χυμός του ροδιού (λουτεολίνη, καφεϊκό και ελλαγικό οξύ), εμφάνισαν ανασταλτικές ιδιότητες στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ιδιαίτερα στον καρκίνο του προστάτη.

4. ΜΕΙΩΝΗ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ: διάφορες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τόσο τη συνολική, όσο και την κακή (LDL) χοληστερόλη σε διαβητικούς και ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Επίσης, η συχνή κατανάλωση ροδιού μειώνει τόσο τη διαστολική, όσο και τη συστολική πίεση.

5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ:  διαβήτη, προβλήματα του δέρματος, αρθρίτιδα, ανδρική στειρότητα, απώλεια οστικής μάζας, κατάθλιψη και ανδρική στειρότητα. 

6. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: άλλες μελέτες, έδειξαν ότι το ρόδι έχει παραπλήσιες ιδιότητες με τα φάρμακα του εμπορίου, χωρίς παρενέργειες στις δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν και παράλληλα έδειξε ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ασθενών, όπου τα εμπορικά φάρμακα δημιουργούσαν προβλήματα. Η ερευνητική μας εργασία κατέδειξε ότι  το ρόδι θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να χρησιμοποιείται ένα φυσικό προϊόν αντί των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

-Τα ρόδια συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για μικρό χρονικό διάστημα, για μεγαλύτερα διαστήματα πρέπει να μπαίνουν στη φρουτοθήκη του ψυγείου.   Οι σπόροι του ροδιού εάν τοποθετηθούν σε αεροστεγή συσκευασία μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.  

-ΣΥΣΤΑΣΗ: ένας χυμός ροδιού την ημέρα, βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από τις ιώσεις και παρέχει στον οργανισμό μας όλα τα παραπάνω ευεργετήματα.

Καθηγητής Γιάννης Τσάκνης, στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων 

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Share