ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ 

Αρχική - Άρθρα - ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ 

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ 

ΕΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Οι καταναλωτές έχουν συνδέσει την πρόσληψη βιταμίνης C, είτε τρώγοντας πορτοκάλια, είτε πίνοντας πορτοκαλοχυμό. Όμως αγνοούν ότι υπάρχει το ακτινίδιο, το οποίο έχει στην ίδια ποσότητα περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Είναι αρκετό ένα μέσου μεγέθους ακτινίδιο να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C και δίνει στον οργανισμό μας γύρω στις 50 θερμίδες.  Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει η κατανάλωσή του στη χώρα μας και παράγεται σε αρκετές περιοχές (Πιερία, Φθιώτιδα, Ημαθία, Κρήτη, Πρέβεζα κλπ). Τα μη ώριμα φρούτα έχουν ελαφρά ξινή γεύση, όμως τα μαλακά (ώριμα) έχουν γλυκιά γεύση. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ζαρωμένα με χτυπήματα και υγρές κηλίδες, γιατί είναι υπερώριμα. Βέβαια εάν στα σημεία πώλησης δεν βρούμε μαλακά και είναι πολύ σκληρά, τα αφήνουμε σε ένα σκιερό μέρος μερικές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου (όχι στο ψυγείο) και θα ωριμάσουν. 

ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ:

-1. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Ένα μέσο ακτινίδιο, περιέχει γύρω στα 75 mgr βιταμίνη C, Βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ. Συνδυαστικά οι παραπάνω βιταμίνες παρέχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό και μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες (C, E), βοηθάνε στην καλλίτερη απορρόφηση του σιδήρου) και προστατεύουν από ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα όπως το άσθμα και το συριγμό. Ακόμη συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου (Α και Ε) και διατηρούν την επιδερμίδα λαμπερή και υγιή, επιβραδύνοντας τη γήρανση. Επίσης, βοηθάνε στην υγιή  λειτουργία του εγκεφάλου (Β και το φυλλικό οξύ). 

-2. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΑ: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργατικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών.

-3. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ: είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο ανθρώπινο μάτι. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για ανθρώπους άνω των 55. 

-4. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ: η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και βιταμίνες C, Ε, σε συνδυασμό με το κάλιο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστατεύουν από ασθένειες.  Διάφορες έρευνας έδειξαν ότι το ακτινίδιο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και η καθημερινή κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. 

-5. ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ: το υψηλό ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχει, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και οι αδρή τους επιφάνεια , συμβάλλει στη  μετακίνηση των τοξινών από το εντερικό σύστημα. 

-6. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ: κατατάσσεται στη «χαμηλή» κατηγορία γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας γρήγορα. Έχει γλυκαιμικό φορτίο 4 που σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τους διαβητικούς. 

-7. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ: επειδή είναι πλούσιο σε πηκτίνη (φυτική ίνα), δίνει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Επίσης περιέχει καρνιτίνη, η οποία μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε θερμίδες και στη συνέχεια μπορούμε να το κάψουμε με άσκηση.

-Άλλες έρευνες έδειξαν ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης και φλαβονοειδών, τα οποία συμβάλλουν σε έναν ήρεμο  και χαλαρό ύπνο. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: είναι καλύτερα να το τρώμε με τα μαύρα μικρά σπόρια, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς!

Καθηγητής Γιάννης Τσάκνης

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Share