Η Υγεία της “Κανονικότητας”

Αρχική - Άρθρα - Η Υγεία της “Κανονικότητας”

Η Υγεία της “Κανονικότητας”

2022. Ευχές ενόψει εορτών και ναι είμαι σίγουρη ότι αυτή τη φορά τις είπαμε με βαθύτερη επίγνωση!!

♦ της Δρ. Άννας Παπαγεωργίου*, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Καθ. Φυσικής Αγωγής

Ανταλλάξαμε τόσες ευχές για υγεία και χρόνια πολλά, ευτυχία, τύχη, ευδαιμονία! Έννοιες άυλες που διεισδύουν στους εγκεφάλους μας με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα από εμάς. Είναι βέβαιο ότι τις περισσότερες από αυτές τις έννοιες θα θέλαμε να τις έχουμε στη βιβλιοθήκη της ζωής μας! Η Υγεία της “Κανονικότητας”

Εντούτοις, παρόλες τις φιλοσοφικές παρακαταθήκες και τη βαθιά γνώση, η τέχνη του να κατακτήσεις την Τέλεια Υγεία και Ευδαιμονία παραμένει ζητούμενο. Η επιστήμη τα έχει καταφέρει καλά στο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, παρόλα αυτά εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται λόγω αναπηρίας, ανικανότητας που προκαλούν οι χρόνιες ασθένειες.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

41 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και οι παράγοντες που τα προκαλούν είναι Υποκινητικότητα, κάπνισμα λανθασμένος τρόπος διατροφής, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας (όλα αυτά τα χρόνια νοσήματα που ήρθε με μιας η νόσος covid να τα γκρεμίσει).

Μνήμες μιας πρώην κανονικότητας

Η Ελλάδα έχει χάσει χρόνια τώρα την πρωτοπορία της στη μακροβιότητα. Είχαμε το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά δεν είμαστε πλέον στις πρωτιές. Το διατροφικό μοντέλο του Έλληνα έχει αλλάξει, η παχυσαρκία δυστυχώς καλπάζει. Πλήττει όλα τα οικονομικά, κοινωνικά και ηλικιακά στρώματα του ελληνικού πληθυσμού μαζί με τα χρόνια νοσήματα.

Το μη υγιεινό, διατροφικό μοντέλο, η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία που είναι συνέπειά του, είναι ένα μοντέλο που αγγίζει περισσότερο τα μέλη της κοινωνίας που έχουν χαμηλό εισόδημα, χαμηλό εκπαιδευτικό και μορφωτικό επίπεδο και τα μέλη των μειονοτήτων.

Δεν είναι μόνο θέμα κόστους (δηλαδή το να καταναλώνω παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα δεν είναι ακριβότερο από το να τρώω συνεχώς κρέας, τηγανιτές πατάτες, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. Είναι θέμα ενός διατροφικού πολιτισμού και εκπαίδευσης που δεν κατέχουμε και κρίνεται σημαντική η δια βίου εκπαίδευση των καταναλωτών! Εδώ χρειάζεται η παρέμβαση της πολιτείας.

Βιώσιμη υγεία

Η ίδια η αλυσίδα της διατροφής συμβάλλει στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, στη κατάχρηση νερού και γης, στην κατανάλωση ενέργειας και στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει την ενίσχυση της Μεσογειακής Διατροφής σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας έτσι τους δείκτες υγείας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων. Η Μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικά και ασύγκριτο υγιεινό, προσιτό και περιβαλλοντικά βιώσιμο μοντέλο διατροφής, καθώς και μια αρχαία πολιτιστική κληρονομιά που επιβεβαιώνει συνεχώς τις επιστημονικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης ⇒ Διατροφικό & μεταβολικό περιβάλλον το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου

Η Επιστήμη της Κλινικής Διατροφής σήμερα έχει αποδείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφών εμπλέκονται -εισέρχονται στα μεταβολικά μονοπάτια: της απορρόφησης, αποθήκευσης, βιοδιαθεσιμότητας, βιοενεργοποίησης όλων των μακροθρεπτικών στοιχείων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) και μικροθρεπτικών στοιχείων των τροφών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Γνωρίζουμε επίσης ότι η χρόνια ασθένεια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουμε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Επίσης, επηρεάζει και τις ανάγκες μας για βιώσιμη θρέψη.

Διαβάστε επίσης ⇒ Βιώσιμη υγεία. Η ποιότητα ζωής μετά την πανδημία!

♦ H κανονικότητα χρειάζεται ένα ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Ναι, θέλουμε τις ζωές μας πίσω και θέλουμε να ξαναζούμε ελεύθεροι. Ξεχάσαμε όμως ποιοι είναι οι ένοχοι για αυτή την κατάντια μας;

Ως μονάδες σε αυτή την πανδημία συμβάλλαμε και πάντα συμβάλλουμε ατομικά κατά πολύ στη δημιουργία της κοινωνικής- συλλογικής ευθύνης. Συνδυαστικά με τη δημόσια πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουμε ενεργά στο τελικό μείγμα που θα δημιουργηθεί. Άρα δεν είμαστε πάντα έρμαια εξωγενών συνθηκών ή σεναρίων συνωμοσίας.

Με τις στάσεις μας μπορούμε να προασπίσουμε και σε δύσκολες καταστάσεις την ατομική μας υγεία. Ναι! η μέγιστη Υγεία που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι θέμα συμπεριφορών και καθημερινής μας πρακτικής.

Το άτομο εξετάζει μέσα από τη γνώση και τις πληροφορίες που κατέχει. Στη συνέχεια εφαρμόζει τις πρακτικές εκείνες που προάγουν τον τρόπο ζωής του, της κοινότητας, της ποιότητας ζωής του και της ατομικής του ασφάλειας.

Η κανονικότητα που ζητάμε να γυρίσουμε στην ουσία είναι ο «Κορονοϊός». Δυστυχώς χάνουμε πολύτιμο χρόνο με το να διαχωριζόμαστε σε εμβολιασμένους -ανεμβολίαστους αλλά έτσι στρουθοκαμηλίζουμε.

Αναζητάμε πάλι αυτή την «κανονικότητα» που ήταν δημιουργός και ηθικός αυτουργός των σύγχρονων ασθενειών που ο Covid εξοστράκισε; Θα πάμε πίσω σε μία «κανονικότητα» που θα μας ξαναφέρει τις καινούργιες πανδημίες;

Θα ξαναζήσουμε τα ίδια λάθη;

Ο κορονοϊός είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας ανεξέλεγκτης χωρίς μέτρο ανάπτυξης και της υπερβολής. Είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σεβασμού στην ίδια μας τη φυσιολογία και της καταστροφής του οικοσυστήματος που μας φιλοξενεί (διότι είμαστε φιλοξενούμενοι).

Μήπως η πραγματικότητα που ζητάμε θα παίξει τη ζωή μας πάλι κορώνα – γράμματα;

Όταν η μπόρα περάσει, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας; Θα αξιολογήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά;

Άραγε λοιπόν δεν ήταν επιστημονική φαντασία όλα όσα παρουσιάζονταν σε παλιότερα ντοκιμαντέρ και ταινίες όπου προμήνυαν το νέο ιό; Μήπως ήταν βασισμένα στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στη στατιστική, στα μαθηματικά που με τόσα στοιχεία είχαν προβλέψει τους αλγόριθμους της καταστροφής; Και που συνεχίζουν να προειδοποιούν, μήπως και βάλουμε μυαλό και κινηθούμε έστω και τώρα;

Χωρίς οδηγό τις αξίες, την ηθική που εξυψώνει το άτομο μέσα στο κοινωνικό σύνολο, τη συνοχή των κοινωνικών δομών, την ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού μέσα από τη δια βίου εκπαίδευση, την αλληλεγγύη αλλά και περισυλλογή πώς θα πορευτούμε στο μέλλον και στην «κανονικότητα» που πολλοί ιθύνοντες (πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες) χρησιμοποιούν ως κίνητρο εξόδου από αυτή την πανδημία; Πώς θα οδηγηθούμε σε μία νέα κανονικότητα όπου τον πρωταρχικό ρόλο θα παίζει ο υγιής άνθρωπος και το περιβάλλον διαβίωσης με αναβαθμισμένη την ποιότητας ζωής του;

Ας ενεργοποιηθούμε διότι «Το δις εξαμαρτείν ουκ Ανδρός Σοφού» αλλά και «Συν Αθηνά και χείρα Κίνει»

*Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου είναι Επιστημονική Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής Υγείς «Ευρωστία» www.evrostia-health.gr, Υπεύθυνη Διαιτολόγος Ιατρείου Ελέγχου βάρους «Μητέρα», Ερευνήτρια Γ´ βαθμίδας Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Πηγή: Naturanrg125owww.naturanrg.gr

Share