Σεμινάριο Χοροθεραπείας

Αρχική - Γυναίκα - Σεμινάριο Χοροθεραπείας

Σεμινάριο Χοροθεραπείας

Χοροθεραπεία ευρωστία

Το σώμα μας το ακούμε συνήθως όταν πονά. Ο σωματικός, ή ο ψυχικός πόνος υποδηλώνουν κάποια δυσλειτουργία. Κάτι διακινείται μέσα μας και εξωτερικεύεται με το σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εκπαιδευτεί στο να μπορούν να ακούν το σώμα τους. Το σώμα έχει μια δική του γλώσσα, την οποία δυστυχώς δεν την μαθαίνουμε στα σχολεία μας. Λόγω της αυξημένης καθιστικής ζωής μας, αποκτούμε με τον καιρό μια σωματική, όσο και μια ψυχική δυσκαμψία. Το εύρος κίνησης περιορίζεται, και οι σωματικές ενοχλήσεις αρχίζουν να μας ταλαιπωρούν. Πορευόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε ουσιαστικά τι μας λέει το σώμα μας και έτσι στερούμαστε μια ουσιαστική πηγή γνώσης για τον εαυτό μας. Το σώμα κινεί ότι κινείται μέσα του, δεν ψεύδεται, δεν ξεχνά. Στο σώμα αποθηκεύονται μνήμες, συναισθήματα, εμπειρίες από την ζωή μας.

Η Χοροθεραπεία ή αλλιώς η Χοροκινητική Θεραπεία (Dance Movement Therapy) μας μαθαίνει να επιστρέφουμε στο σώμα μας, μας προσφέρει τα εργαλεία εκείνα, με τα οποία μπορεί κανείς να ξεκλειδώσει κομμάτια μέσα του, γιατί δουλεύει σε ένα προλεκτικό επίπεδο, όταν ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί ο λόγος και επικοινωνούσαμε με την κίνηση ως βρέφη.

Στην Χοροθεραπεία, δουλεύοντας μέσα σε ένα μη κριτικό και υποστηρικτικό περιβάλλον, κινητοποιούμε το υγιές δυναμικό του ανθρώπου, μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας, όχι μέσω σκληρής άσκησης, γυμναστικής ή εκμάθησης χορευτικών βημάτων, αλλά μέσω ασκήσεων συνειδητότητας του σώματος. Το σώμα έχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται, τον οποίο μαθαίνουμε να αποκρυπτογραφούμε με σκοπό να αποκτήσουμε και άλλη μια πηγή γνώσης εκτός του μυαλού.

Η Χοροθεραπεία συγκαταλέγεται στις θεραπείες μέσω τέχνης (Δραματοθεραπεία, Εικαστική θεραπεία, Μουσικοθεραπεία), και απευθύνεται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που αποζητούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την αυτογνωσία μέσα από την κίνηση. Σκοπός της Χοροθεραπείας είναι η βελτίωση της σχέσης με το σώμα μας, η χρήση του μυϊκού μας συστήματος για τη βελτίωση της ψυχοσωματικής μας κατάστασης, η ενίσχυση της ικανότητας επικοινωνίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η αποφόρτιση του άγχους. Στην Χοροθεραπεία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ολιστικά, με σύνδεση ψυχής, σώματος και νου μέσω της κίνησης, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα εργαλείο, αλλά και στόχο. Εμπλουτίζοντας το κινητικό μας εύρος, εμπλουτίζουμε ταυτόχρονα τη ψυχή και το νου μας. Με τη σημερινή της μορφή η Χοροθεραπεία αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα, παράλληλα με την επανάσταση που σημειώθηκε στο χορό και τη μετάβαση από τον κλασικό στο σύγχρονο χορό. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 1987. Στην Χοροθεραπεία δεν απαιτείται οποιαδήποτε εμπειρία με κίνηση ή χορό.

Όταν εμπιστευόμαστε το σώμα μας, ξεκινά ένας διάλογος μαζί του. Αξίζει λοιπόν να το αφήσουμε να εκφραστεί, για όσα διστάζει το στόμα να πει. Ελάτε να θυμηθούμε να «επιστρέφουμε» στο σώμα μας, στην αλήθεια μας. Φορέστε άνετα ρούχα, φέρτε τις χοντρές κάλτσες σας και ελάτε να συν-κινηθούμε, γιατί  η κινητική έκφραση και ο χορός αποτελούν εμπειρίες χαράς.

Τμήματα Κάθε Τρίτη και Παρασκευή 20.00 με 21.30 μ.μ

Με την ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΤΙΒΑ

Χοροθεραπεύτρια
Μέλος Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος 

Share