Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Αρχική - Άρθρα - Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από κοιλιακό πόνο, μετεωρισμό και γενικές αλλαγές στις εντερικές συνήθειες του ατόμου. Αποτελεί μια αρκετά συχνή διαταραχή καθώς ένα 5-10% του παγκόσμιου πληθυσμού διαγιγνώσκετε με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Παράλληλα οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς και να εμφανίζουν συχνότερα από τους άντρες το σύνδρομο. Παρόλο που μελέτες δείχνουν ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη σοβαρής νόσου ή την αύξηση της θνησιμότητας, αποτελεί μια εξαιρετικά ενοχλητική διαταραχή και επιδρά αρνητικά στη ποιότητα ζωής των ατόμων και τη λειτουργικότητα τους.

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή

Η σχέση του συνδρόμου με τη διατροφή είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχουν τρόφιμα που να έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου ή των συμπτωμάτων του στο γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς έχουν αναγνωρίσει τρόφιμα ως πυροδοτητές των συμπτωμάτων τους και τα απομακρύνουν από το διαιτολόγιο τους. Η τακτική αυτή μπορεί να περιέχει κινδύνους για την υγεία τους καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Ποια είναι όμως η λύση;

 • Οι ασθενείς καλό είναι να είναι προσεκτικοί και να φροντίζουν ώστε η διατροφή τους να είναι ισορροπημένη και να καλύπτει τις ατομικές τους ανάγκες.
 • Απαραίτητο κρίνεται ο ασθενής να κρατά διατροφικό ημερολόγιο στο οποίο να καταγράφει τα τρόφιμα που κατανάλωσε και τα συμπτώματα του συνδρόμου. Με αυτό τον τρόπο θα αναγνωρίσει σε συνεργασία με το διαιτολόγο του τα τρόφιμα που πιθανά επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου του.

Οι διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες με βάση τον ασθενή και τα συμπτώματα που εκδηλώνει.

Κάποιες γενικές οδηγίες είναι:

 • Τα μικρά και συχνά γεύματα.
 • Το αργό και καλό μάσημα της τροφής.
 • Το γεύμα να πραγματοποιείται σε ήρεμο περιβάλλον, μακριά από εντάσεις.
 • Η αποφυγή πλούσιων σε λιπαρά τροφίμων.
 • Η επαρκής κατανάλωση υγρών.
 • Η μη υπερκατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
 • Η λήψη εξατομικευμένων συμβουλών από εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Στρες

Η αιτιολογία του συνδρόμου δεν είναι απόλυτα καθορισμένη ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι τοστρεςαποτελεί βασικό παράγοντα εκδήλωσης του.

Το στρες:

 • Μειώνει την πιθανότητα αποκατάστασης από τη νόσο.
 • Αυξάνει το κίνδυνο υποτροπών.
 • Μειώνει την ικανότητα του ατόμου να διαχειριστεί τη νόσο.
 • Μειώνει τη συμμόρφωση του ατόμου με τις ιατρικές οδηγίες.
 • Σχετίζεται με άλλες διαταραχές όπως η κατάθλιψη που συχνά συνυπάρχει.

Επιστημονικές μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι :

Η διαχείριση του στρες, μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών, μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επώδυνων συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Μη διστάσετε λοιπόν να ζητήσετε τη συμβουλή εξειδικευμένου στη διαχείριση του στρες επιστήμονα υγείας, καθώς η διαχείριση του στρες είναι πολύ πιθανό να συμβάλει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και καθημερινότητας.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Φυσική δραστηριότητα

Η αύξηση των επιπέδων της φυσικής δραστηριότητας είναι μια σύσταση που δίνεται συχνά σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κυρίως όταν το βασικό τους σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα. Πέρα από την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, η οποία είναι το ζητούμενο στις συγκεκριμένες καταστάσεις, τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με τα σύνδρομο είναι δεδομένα καθώς η άσκηση λειτουργεί ως μια διαδικασία μείωσης τους στρες και της καθημερινής έντασης. Είναι σαφές ότι τα άτομα που γυμνάζονται τείνουν να είναι πιο υγιή, καθώς η άσκηση βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία.

 Δρ.Άννα Παπαγεωργίου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής  Σχολής  Αθηνών
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Share