ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ …ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ …ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Ετοιμάζομε τα κάρβουνα και αραδιάζουμε στη σχάρα …αγκινάρες!
Ένα εκλεκτό ανοιξιάτικο έδεσμα από τα Κύθηρα!!!!
Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά τις αγκινάρες , τις χτυπάμε ανάποδα για να ανοίξουν τα φύλλα και τις
αραδιάζουμε σε ένα ταψί.
Ρίχνομε λάδι στην καρδιά της κάθε αγκινάρας και αλάτι χονδρό, και τις αραδιάζουμε
στη σχάρα!
Πολλοί τοποθετούν στη βάση τους αντικολλητικό χαρτί και ασημόχαρτο και τις
ακουμπούν απευθείας στα κάρβουνα χωρίς να χρησιμοποιήσουν σχάρα. Όταν το χρώμα
τους γίνει σκούρο και βγαίνουν τα φυλλαράκια είναι έτοιμες. Είναι πολύ νόστιμες και η
ψησταριά μοσχοβολά!
Τιπ: Αν δεν θες να ανάψεις κάρβουνα δοκίμασε στο γκριλ του φούρνου!!!
Άλλοτε μαζεύονταν οι φίλοι, έβαζαν το ταψί με τις αγκινάρες στη μέση και έβγαζαν ένα
ένα φυλλαράκι και το έγλυφαν πίνοντας κρασί και λέγοντας «φυλλαράκι, ποτηράκι»
πηγή: Ελένη Χάρου (https://www.eleniharou.gr/)
Διατροφικές Συμβουλές από τη Δρ. Άννα Παπαγεωργίου:
Οι αγκινάρες διαθέτουν υψηλές συγκεντρώσεις από πολλά θρεπτικά συστατικά,
βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η πρόληψη του
καρκίνου του παχέος εντέρου, ο έλεγχος της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης
είναι λίγες μόνο από τις θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στην αγκινάρα.
Σημαντικός είναι ακόμα ο ρόλος της αγκινάρας στη διατήρηση της γυναικείας υγείας.
Συγκεκριμένα η αυξημένη περιεκτικότητα του λαχανικού αυτού σε φυλλικό οξύ, την
καθιστούν ως ένα απαραίτητα λαχανικό για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας
καθώς το φυλλικό οξύ συμμετέχει στην σύνθεση του DNA και επιστημονικές μελέτες
έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητο για την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου κατά το
πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επιπλέον μελέτες έχουν αναδείξει την συμβολή του
λαχανικού αυτού στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού, λόγω των πολυφαινολών
που περιέχονται στις αγκινάρες.