Συνταγές για τη Μεγάλη Βδομάδα
Δροσερή σαλάτα με πληγούρι και κόκκινες πιπεριές
Υλικά
6 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
1 νεροπότηρο πλιγούρι
1 κ.σ μαιντανό ψιλοκομμένο
1κ.σ δύοσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι χοντρό
Για το dressing
1 σκελίδα σκόρδο
4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ. σ ελαιόλαδο
1 κ.σ μέλι
2 κ.σ ξίδι
Αλάτι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε το πληγούρι για 30 λεπτά σε άφθονο νερό.
Mε ένα μαχαίρι τρυπάτε 3-4 φορές τις πιπεριές τις βάζετε σε ένα ταψί και τις ψήνετε στο φόυρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Αφού ψηθούν τις βάζετε σε μια πλαστική σακούλα μαζί με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε να ιδρώσουν για 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
Σε ένα μπωλ ρίχνετε την πιπεριά, το πληγούρι, τα αρωματικά και το βάζετε στο ψυγείο.
Για το dressing:
Ρίχνετε στο μπλέντερ το σκόρδο, το ξίδι, το μέλι, και μια κουταλιά της σούπας νερό. Χτυπάτε καλά μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Προσθέτετε αλάτι και ελαιόλαδο και ξαναχτυπάτε. Αδειάζετε σε ένα μπωλ και προσθέτετε την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Περιχύνετε το dressing στην κρύα σαλάτα και ανακατεύετε καλά.
Χορτόσουπα αποτοξινωτική
Υλικά:
3 κολοκυθάκια
3 πιπεριές πράσινες
3 κρεμμύδια
2 ώριμες ντομάτες
¼ λάχανο
1 ματσάκι σέλινο
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Kαθαρίζουμε, πλένουμε και τεμαχίζουμε τα λαχανικά μας. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με νερό ελαφρώς αλατισμένο και τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα. Ρίχνουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών, λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.
Φακές με καρότα και ντομάτα
300 γραμ φακές
2 ξερά κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ δεντρολίβανο ξερό κοπανισμένο
4 μεγάλα καρότα σε λεπτές λωρίδες
½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους πολτοποιημένα
2 κ.σ ξύδι
1 μικρή μαραθόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τα κρεμμύδια, τη δάφνη μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις φακές για άλλα 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν κάψει προσθέτουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο,τα καρότα και τη μαραθόριζα και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το ξίδι, 2 κ.σ νερό και ανακατεύουμε τακτικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν μαγειρευτούν οι φακές και έχουν πιει τα περισσότερα υγρά, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε και όταν το μίγμα πάρει μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Oι επιλογές μας για τη νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας είναι πολλές: Δοκιμάστε να φτιάξετε επίσης μαυρομάτικα φασόλια ή φασολάκια με φρέσκο κρεμμυδάκι και πολύχρωμες πιπεριές.