Mπιφτέκια γαλοπούλας και σαλάτα με κινόα
Σαλάτα κινόα με σταφίδες και αβοκάντο
Υλικά
- 1 πράσινη γαλλική σαλάτα
- 1 μικρή σγουρή σαλάτα πράσινη
- 150 γραμμάρια κινόα (άσπρη και κόκκινη μίξ), βρασμένη σε ελαφρώς αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει
- 100 γραμμάρια κορινθιακή σταφίδα μουλιασμένη από το προηγούμενο βράδυ σε χυμό ρόδι
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 100ml Ελαιόλαδο
- 60 ml αμυγδαλόγαλο
- 1 κουτ. γλυκού ξύδι
- Λίγο αλάτι
- 75 γραμμάρια αποφλοιωμένα αμύγδαλα(ψύχα ή flakesή ολόκληρα ή κροκάν)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σαλατικά και τα στραγγίζουμε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φύλλα της σαλάτας με τη βρασμένη κινόα, τις σταφίδες στραγγισμένες, τα αμύγδαλα και τελειώνουμε με το dressing. Για το dressing:σε ένα μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αμυγδαλόγαλο, το χυμό από το ρόδι που μουλιάσαμε τις σταφίδες, το καθαρισμένο αβοκάντο και λίγο αλάτι (επειδή ο πουρές που θα προκύψει θα είναι πηκτός, αραιώνουμε με επιπλέον αμυγδαλόγαλο). Δοκιμάζουμε στη γεύση και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Μπιφτέκια γαλοπούλας
Υλικά για 10 έως 15 burger
- 500 γρ κιμά γαλοπούλα περασμένο 2 φορές
- 150 γραμμάρια βρώμη
- 1 μεσαία ντομάτα ώριμη τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη (στραγγίζουμε από περιττά υγρά, μόνο πουρές)
- 3 πιπεριές μεσαίο μέγεθος χρωματιστές, κομμένες σε μικρά ζαράκια για να είναι εμφανή μέσα στο μπιφτέκι ή πουρέ για να μην φαίνονται
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 αυγά
- 1 μέτριο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- Μαϊντανό καιφρέσκο κόλιανδρο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε. Αφήνουμε το κιμά για 1 ώρα στο ψυγείο, να σταθεί. Λαδώνουμε τα χέρια μας για να κόψουμε τον έτοιμο κιμά σε επιθυμητό μέγεθος και ψήνουμε σε σχαροτήγανο σε μέτρια θερμοκρασία ή στο φούρνο σε γκριλ με αέρα (200oC) σε προθερμασμένο φούρνο. Η διάρκεια του ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος που έχουμε κόψει το μπιφτέκι.
Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε burger γαλοπούλας, κόβεται τα μπιφτέκια 30 με 40 γραμμάρια και χρησιμοποιείτε rolls ολικής μαζί με μια φέτα ντομάτα και ένα φύλλο μαρουλιού.
Μιχάλης Πήττας, chef de cuisine