Κυτταρίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο

κυτταρίτιδα πώς να την καταπολεμήσω
Κυτταρίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο . Η κυτταρίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση που υπάρχει στο 80% έως 90% των γυναικών μετά την εφηβεία και αποτελεί μια από τις πιο δυσβάστακτες αισθητικές ατέλειες.
⇒ της Δρ. Άννας Παπαγεωργίου, PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής της υγείας “ΕΥΡΩΣΤΙΑ” , www.evrostia-health.gr
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την παθοφυσιολογία της κυτταρίτιδας και έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα, από τοπικές θεραπείες έως συσκευές που βασίζονται σε μηχανικές ή ενεργειακές μεθόδους. Το υποδόριο λίπος, τα ινωτικά δερματικά διαφράγματα, η δερματική χαλαρότητα και η μυϊκή ατροφία αποτελούν μέρη της πολυπαραγοντικής παθοφυσιολογίας της κυτταρίτιδας.
Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν επίσης το σχηματισμό και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας που περιλαμβάνουν ορμονικές αλλαγές, γενετική προδιάθεση για ανώμαλη εναπόθεση λίπους και γενικά η αύξηση σωματικού λίπους που συνοδεύεται από αντίσταση στην ινσουλίνη, οικογενειακό ιστορικό, αδύναμη μυϊκή δομή, φλεγμονή, άγχος, κακές διατροφικές συνήθειες και καθιστική ζωή.
Η γυναικοειδής λιποδυστροφία (κυτταρίτιδα) εμφανίζεται στους μηρούς και τους γλουτούς και επηρεάζει το 85% των μετεφηβικών γυναικών.
Παρά τον επιπολασμό της κυτταρίτιδας, η βιβλιογραφία σχετικά με την αιτία και τη θεραπεία είναι περιορισμένη.
Η κυτταρίτιδα δεν αφορά μόνο τα υπέρβαρα άτομα, αν και το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση μέσω της αυξημένης προεξοχής των σφαιριδίων λίπους στο χόριο. Η αύξηση βάρους φέρεται να επιδεινώνει την κατάσταση. Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, έχει προταθεί ως στρατηγική για τη μείωση της κυτταρίτιδας. Τα προϊόντα και οι τεχνικές (π.χ. μασάζ, λιποαναρρόφηση, οζονοθεραπεία) φιλοδοξούν να θεραπεύσουν την κυτταρίτιδα μειώνοντας την ανώμαλη υφή της επιφάνειας του δέρματος.
Διαβάστε επίσης ⇒Είσαι ύπαρξη Πολύχρωμη – Είσαι Γυναίκα
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την κυτταρίτιδα, οπότε είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος χωρίς συχνές αυξομειώσεις που καταστρέφουν τη μυϊκή μάζα.
Βασική στρατηγική προσέγγιση:
Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προσέχετε τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών που μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση τοξινών και λίπους στο σώμα. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Εδώ μπορεί να σας βοηθήσει πολύ αποτελεσματικά ένας επιστημονικά καταρτισμένος κλινικός διαιτολόγος που θα σχεδιάσει με ακρίβεια εξατομικευμένο πλάνο διατροφικής υποστήριξης.
Ενυδάτωση:

Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα πιο αισθητή. Το νερό απομακρύνει τις τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρίτιδα. Συνιστάται οι γυναίκες να καταναλώνουν 2 λίτρα νερό κάθε μέρα. Μια ανάλυση σύστασης σώματος μπορεί να σας δώσει με ακρίβεια το ποσοστό του ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού του σώματος και να μετρήσει το ποσοστό οιδήματος.
Αποτοξίνωση σώματος:
Η αποτοξίνωση μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της κυτταρίτιδας μειώνοντας τις αποθηκευμένες τοξίνες που συμβάλλουν στην κυτταρίτιδα. Συνιστάται να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των τοξινών που λαμβάνεται μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος αλλά και τη υπερβολική έκθεση στο στρες.
Άσκηση
Μπορεί η αερόβια προπόνηση (τρέξιμο, διάδρομος, ελλειπτικό) χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας (παραπάνω από 30 λεπτά) να έχει καλά αποτελέσματα στη μείωση της κυτταρίτιδας, όμως αν θέλετε να δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να ενσωματώσετε στην προπόνησή σας ασκήσεις αντοχής.

Μείωση σημείων
Η αύξηση της ροής του αίματος στον υποδόριο λιπώδη ιστό είναι ένας θεραπευτικός στόχος της άσκησης για την αύξηση της λιπόλυσης και την επιτάχυνση της τοπικής απώλειας λίπους σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Ονομάζεται “μείωση σημείων”. Επειδή μια αρνητική / θετική πίεση στο κάτω μέρος του σώματος οδηγεί σε αλλαγές στην περιφερική ροή αίματος, σε μελέτη τέθηκε το ερώτημα εάν η άσκηση με χαμηλότερη πίεση σώματος (LBP) μπορεί να αυξήσει την περιφερειακή απώλεια λίπους και να μειώσει τις αξιολογήσεις κυτταρίτιδας στα κάτω άκρα των υπέρβαρων γυναικών. Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, 86 παχύσαρκες γυναίκες συμμετείχαν σε μία από τις τέσσερις παρεμβάσεις 12 εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας ελέγχου (χωρίς παρέμβαση), ομάδας μόνο διατροφής, ομάδας δίαιτας συν άσκησης και ομάδας δίαιτας, άσκησης και LBP.
Κυτταρίτιδα και μεταβολικό σύνδρομο
Οι 3 ομάδες θεραπείας ακολούθησαν την ίδια δίαιτα (350-500 kcal / ημέρα κάτω από τις υπολογισμένες ενεργειακές απαιτήσεις) και οι 2 ομάδες άσκησης ακολούθησαν επιπλέον ένα πρόγραμμα προπόνησης αντοχής τριών συνεδριών ποδηλασίας την εβδομάδα στο 50% VO2max για 30 λεπτά, με ή χωρίς LBP (αρχική σταθερή υψηλή πίεση 7,5 mm Hg για 4 λεπτά, ακολουθούμενη από εναλλασσόμενη υποπίεση και υπερπίεση μεταξύ -15 και +15 mm Hg σε διαστήματα 20 δευτερολέπτων).
Όπως ήταν αναμενόμενο, η προπόνηση αντοχής μαζί με ένα καθημερινό έλλειμμα ενέργειας ήταν επιτυχής στη μείωση του σωματικού βάρους και στις τρεις ομάδες παρέμβασης. Ωστόσο, η εφαρμογή του LBP στα κάτω άκρα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος και της κυτταρίτιδας.
Αν και η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λιπόλυση και την σύνθεση του σώματος, να μειώσει τη σοβαρότητα της κυτταρίτιδας μέσω της αυξημένης ροής αίματος στον λιπώδη ιστό, φαίνεται ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής δραστηριότητας και άλλων θεραπευτικών μεθόδων (π.χ. διατροφή, υπέρυθρα κύματα, εξωσωματικά κρουστικά κύματα ) είναι πιο αποτελεσματικός.
Ωστόσο,
δεν είναι γνωστό ποιος τύπος προπόνησης άσκησης (αντοχή, αντίσταση ή συνδυασμένη προπόνηση) και ποια διάρκεια, ένταση και συχνότητα άσκησης είναι βέλτιστη για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να δείχνουν ποιος τύπος θεραπευτικής μεθόδου που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την άσκηση είναι πιο κατάλληλος και εφαρμόσιμος. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να μας δώσουν ένα σταθερό μοτίβο που θα δουλεύει για το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών.
Τέλος, σήμερα, οι μη φαρμακολογικές θεραπείες λαμβάνουν περισσότερη προσοχή στον κόσμο και μια ποικιλία προτεινόμενων μη επεμβατικών μεθόδων για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας περιλαμβάνει απώλεια βάρους χρησιμοποιώντας περιορισμό θερμίδων, μασάζ, χρήση τοπικών κρεμών, από του στόματος συμπληρώματα (ειδικά για συμπληρώματα διαχείρισης βάρους).
who is who

|Δρ. Άννα Παπαγεωργίου
Πτυχιούχος Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ,Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος ,Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών/Προαγωγή της Υγείας
Ερευνήτρια γ’ βαθμίδας ,Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ιατρικής Σχολής Αθηνών