Ayurveda

Αρχική - Άρθρα - Ayurveda

Ayurveda

Μαζί με τις ομορφες αλλαγές των χρωμάτων στα φύλλα των δέντρων, και τις γευστικές εσοδειές των Φθινοπωρινών φρούτων, έρχονται και οι μικρότερες, οι πιο κρύες και οι πιο «ξερές», μέρες της “VATA” εποχής σύμφωνα με την μέθοδο της Ayurveda.  H Φύση ετοιμάζεται για αλλαγή, και επειδή μέρος της φύσης είμαστε κι εμείς, αλλαγές λαμβάνουν μέρος και στη δική μας φυσιολογία!

«Παράλληλα με την αλλαγή των εποχών, βιώνουμε και μια εσωτερική αλλαγή ». Κατά τη δειάρκεια αυτών των «ζωτικής σημασίας» κλιματικών μεταβολών,  όλες οι μορφές ζωής, «ανοίγουν» τον εαυτό τους σε αυτήν την ‘Κοσμική» «ανακατεύθυνση  της Φύσης , γι αυτόν ακριβώς το λόγο η φυσιολογία μας είναι πιο ευάλωτη και ασταθής»

Maya Tiwari, The Path of Practice: A Woman’s Book of Ayurvedic healing

 Συμφωνα με την αρχαία γνώση της Ayurveda,  το σώμα μας (και γενικότερα η «υπαρξή» μας) κυβερνιέται από τρείς θεμελιώδεις αρχές “ενέργειας” της Φύσης που «κυβερνούν» όλες τις δραστηριότητες του Νου και του σώματος. Αυτές είναι η VATA η PITTA, και η KAPHA  doshas… οι οποίες «χονδρικά» αντιπροσωπεύουν τα στοιχεία του αέρα, της φωτιάς, και της Γης…

Κάθε μια από αυτές είναι «κυρίαρχη» σε κάθε μια από τις εποχές, και η κυρίαρχη Dosha για το Φθινόπωρο, είναι η VATA. Αυτό συμαίνει ότι τους φθινοπωρινούς μήνες, ηVATA dosha «ενέργεια» , τείνει να αυξάνει, και πρέπει να προσέξουμε να την κρατήσουμε σε ισσοροπία… Καλό θα ήταν λοιπόν να τη «βοηθήσουμε».

Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε στη μεταβατική εποχή από το καλοκαίρι (Pita-φωτιά) στο φθινόπωρο, είναι σημαντικό να λάβουμε υπ΄όψην μας τις διδαχές αυτής της αρχαίας γνώσης, της Ayurveda…                          

«Τα Αγιουρβεδικά  κείμενα μας λένε ότι γιακάθε αρρώστια στον οργανισμό μας, η «ρίζα» της προέρχεται από τις μεταβατικές περιόδους ανάμεσα στις εποχές, όπου ολόκληρη η Φύση βρίσκεται σε μια κατάσταση μεταβολής και «ρευστότητας». Εξαιτίας λοιπόν αυτής της αναστάτωσης που επικρατεί σε αυτές τις μεταβατικές περιόδους,  η φυσική αντοχή και «ανοσία» του οργανισμού μας, βρίσκεται ουσιαστικά «ανυπεράσπιστη» σε όποια «επικείμενη» αρρώστια…»

                                                –Maya Tiwari, The Path of Practice: A Woman’s Book of

Ayurvedic Healing   

          Ενδείξεις ότι η VATA dosha μας βαίνει εκτός ισσοροπίας, είναι:

·        Αυξυμένο αίσθημα άγχους, νευρικότητας ή ακόμη κα φόβου

·        Ελαφρύς και «διακοπτόμενος ύπνος

·        Ανησυχία,  « Δεν μπορεί κάποιος να «κάτσει σε μια μεριά»

·        Ευερεθιστότητα  σε εξωτερικά ερεθίσματα (πλήθος κόσμου, δυνατοι ήχοι,κλπ)

·        Δυσκοιλιότητα, αέρια, καθώς και αίσθημα «φουσκώματος» ή «μετεωρισμού»…

·        Ξηρότητα στο δέρμα, στα κόπρανα, τα μαλλιά, τα χείλια…

·        Αίσθηση αποδιοργάνωσης  ή ακόμη και «συντριβής»…

·        Σωματική κούραση ακολουθούμενη από (σύντομες) εξάρσεις ενέργειας…

(Να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί κάποια ή όλες από τις dosha μας να είναι εκτός ισσοροπίας μακροχρόνια, εξαιτίας του τρόπου ζωής μας…)

 Τι κάνουμε λοιπόν για να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την αλλαγή της εποχής, (και της εξωτερικής, και της εσωτερικής)?

Μερικοί απλοί, βασικοί, κανόνες είναι:

  • Ντυνόμαστε πιο ζεστά, και φοράμε κασκόλ τις μέρες που φυσάει, μιας και το πίσω μέρος του λαιμού είναι το πιο ευάλλωτο στον αέρα
  • Προτιμάμαι τροφές με γεύση γλυκιά, ξινή, ή αλμυρή… (αποφεύγουμε δηλαδή τροφές πικρές, στυπτικές και πικάντικες…).
  • Τρώμε ζεστά, ήπια μαγειρεμένα φαγητά, ιδίως  λαχανικά εποχής, και σούπες .
  • ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ τις ωμές σαλάτες… Δοκιμάστε τροφές όπως καρότα,, παντζάρια, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, γαλακτοκομικά, καθώς και γλυκά δημητριακά όπως ρίζι μπασμάτι, φαγόπυρο, και udon noodles, τροφές που είναι ιδιέτερα καταπραυντικές για τη VATA dosha…
  • Φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε  στη μαγειρική μας επίσεις  υγειινά έλαια, όπως, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ή ηλιέλαιο που βοηθούν στην «λίπανση» του γαστρεντερικού μας συστήματος,  βοηθούν στο «προσάνναμα» της «φωτιάς» της χώνεψης, καθώς αυξάνουν και την απορρωφητικότητα των τροφών και των θρεπτικών συστατικών των …

 Βοηθάει επίσεις στην προετοιμασία του φαγητού να χρησιμοποιούμε «θερμαντικά» μπαχαρικά, όπως μαύρο πιπερι, τζίντζερ, κανέλα… όχι όμως και πολύ καυτερά (όπως πιπέρι καγιεν…)

Αποφεύγουμε το παγωμένο νερό, και γενικότερα τα κρύα ποτά, και προτιμούμε ζεστά ροφήματα, όπως τσάι, χαμομήλι, λουίζα, ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι… Το γάλα αποφεύγουμε να το πιούμε πριν ή μετά τα γεύματά μας, και το πίνουμε πάντα ζεστό.

Αποφεύγουμε την «εντονη» γυμναστική

Τέλος, μια καλή ρουτίνα (στο φαγητο,τον ύπνο, την εργασία, κλπ) βοηθάει πολύ όσους έχουν «ανεβασμένη» την Vata Dosha τους, και γενικότερα είναι ένας κανόνας που πάντα βοηθάει στη διατήριση μιας καλής φυσιολογίας….

Τα παραπάνω οφείλουμε να τονίσουμε ότι αφορούν κάποιες «γενικές» κατευθύνσεις, κάποιος όμως σωστό θα ήταν να συμβουλευτεί τον  ειδικό, ο οποίος μετά από μια εξέταση, θα κάνει μια αξιολόγηση πάνω στις ανάγκες της ιδιέτερης φυσιολογίας του καθ΄ενός, και θα δώσει τις απαραίτητες συμβουλές και συστάσεις…

Elias Kalamaras

Motivational/Transformational speaker Life Coach

(Health & fitness, Life vision & Enhancement, Spirituality)

Therapeutic/Alternative Services

Expertise in Yoga and Ayurveda

Telephone number:

Greece: +306976868065

Skype:  DojiStar

Email:  higher_estates@gmx.com

Twitter: @Pythagorin

Web site: WeCreateOurOwnReality.com

Share