Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν!

Αρχική - Άρθρα - Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν!

Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν!

Ο καλύτερος τρόπος για την μείωση των χρόνιων ασθενειών που αποτελούν και  την κύρια αιτία υψηλής  θνησιμότητας είναι η πρόληψή τους!!

 Η πρόληψη  μπορεί να  εφαρμοστεί μέσα από τη  δική μας  ατομική και κοινωνική συμπεριφορά και υπευθυνότητα , τροποποιώντας  βασικούς  παράγοντες  της καθημερινής  μας ζωής όπως: μείωση του  κανπίσματος ,αλκοόλ,μείωση της  παχυσαρκίας,διατροφική  εκπαίδευση και  αύξηση της  φυσικής  δραστηριότητας.

Συστάσεις Διατροφής

Οι ακόλουθες συστάσεις στηρίζονται στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις Εθνικές Διατροφικές Συστάσεις για Ενήλικες και για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους και προορίζονται για άτομα υγιή που δεν έχουν συμπτώματα ή διάγνωση κάποιας νόσου. Δεν αντικαθιστούν τις ιατρικές  και  κλινικές διατροφικές συστάσεις σε περίπτωση προβλήματος υγείας.

Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής, το οποίο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής.

Θεωρήστε αυτή την περίοδο ως μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς θα υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία σπιτικών και υγιεινών γευμάτων καθώς και συγκέντρωσης της οικογένειας γύρω από το καθημερινό τραπέζι. Ακολουθήστε τις οδηγίες του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Ενήλικες, που βασίζονται στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή, εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, όπως παρουσιάζονται στο παρακάτω σχήμα:

“Ο Δεκάλογος της Υγιεινής Διατροφής”

Πρακτικές Συμβουλές Υγιεινής Διατροφής

  • Φροντίστε να καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα (συνήθως είναι πρωινή ζώνη , μεσημεριανό, βραδινό) καθημερινά και σε σταθερές ώρες, προκειμένου να τηρείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής και  να εξασφαλίζετε δείκτη  μάζας σώματος εντός φυσιολογικών ορίων .
  • Το κύριο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πηγή δημητριακών, κατά προτίμηση ολικής άλεσης και λαχανικών και να συνοδεύεται αντί γλυκού από φρούτο .
  • Εκτός από τα 3 κύρια γεύματα, μπορείτε να καταναλώνετε και ενδιάμεσα μικρογεύματα-«σνακ» (π.χ. δεκατιανό, απογευματινό).
  • Είναι σημαντικό να γευματίζετε σε ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη και, αν είναι δυνατόν, με την οικογένεια συγκεντρωμένη ή χωρίς  αρνητικά συναισθήματα .
  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και προϊόντων που τα περιέχουν. Προσοχή στην κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών, ενεργειακών ποτών και μη αλκοολούχων ποτών, που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων ειδικά στα σάκχαρα.
  • Τα γλυκά θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και με μέτρο. Ενδεικτικά, μπορείτε να καταναλώνετε ένα γλυκό την εβδομάδα. Αντί για γλυκό, προτιμήστε ως επιδόρπιο κάποιο φρούτο.
  • Προτιμήστε ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα, που περιέχουν ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μέλι, π.χ., σιμιγδαλένιο χαλβά, μουσταλευριά, καρυδόπιτα, σπιτικό παστέλι, μηλόπιτα (εδώ μας βοηθά η  Αργυρώ!!).
  • Περιορίστε την  προσθήκη ζάχαρης στον καφέ και τα ροφήματα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση άλατος και προϊόντων που τα περιέχουν. Για την ενίσχυση της γεύσης αντί για αλάτι χρησιμοποιείστε μυρωδικά ή μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι, σκόρδο, κα.
  • Διαβάστε τις ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων και επιλέξτε τα προϊόντα εκείνα με τη χαμηλότερη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων, νατρίου/άλατος και υδρογονωμένων λιπαρών.
  • Καταναλώνετε 8-10 ποτήρια υγρών (2-2,5 λίτρα) την ημέρα. Από αυτά φροντίστε τουλάχιστον τα 6-8 ποτήρια (1,5-2 λίτρα) να είναι νερό. Αποφύγετε τα ποτά και ροφήματα που περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμούς φρούτων και ενεργειακά ποτά.
  • Προσέξτε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Η κατανάλωσή τους απαιτεί σύνεση και μέτρο.

Η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες φαίνεται ότι δεν οφείλονται στις ιδιότητες μεμονωμένων τροφίμων αλλά στη συνολική και συνδυαστική εφαρμογή  του  ως  σύστημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η τήρηση της διατροφής αυτής στο σύνολό της έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδη διαβήτη και ο καρκίνος, ενώ έχει συσχετιστεί με αύξηση του προσδόκιμου ζωής και με τη μακροζωία.

1.            ECDA. 2019 [Guide for incoming Health Commissioner – Chronic disease prevention]. Available from: https://alliancechronicdiseases.org/guide-to-incoming-health-commissioner-chronic-disease-prevention/.

2.            Alliance EPH. 2019 [Joint Paper I Towards an EU strategic framework for the prevention of NCDs]. Available from: https://epha.org/joint-paper-i-towards-an-eu-strategic-framework-for-the-prevention-of-ncds/.

H Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διατροφολόγος –Επιστήμων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σχεδιάζει προγράμματα για την οικογένεια, τα παιδιά και έχει εξειδίκευση με πολυετή πείρα στο σχεδιασμό προγραμμάτων προαγωγής υγείας «Ευρωστία» για τη ρύθμιση βάρους παιδιών/εφήβων. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος «ζω κινούμαι τρέφομαι  σωστά»

Συμμετέχει στην εκπομπή  της Αργυρώς  Μπαρμπαρήγου «ώρα για φαγητό»

 


Share