Φυτική ή Ζωική Πρωτεΐνη;
Περίπου το 20% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από πρωτεΐνες.
Επειδή το σώμα δεν αποθηκεύει πρωτεΐνες, είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέσα από τη διατροφή σε αναλογίες και διατροφικές συνέργειες.
Oι συστάσεις για το γενικό πληθυσμό όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0.8-1.0 g/kg σωματικού βάρους/ημέρα.
Για τους αθλητές αντοχής είναι 1.2-1.4 g/kg σωματικού βάρους/ημέρα ενώ για τους αθλητές αντίστασης είναι 1.6-1.7 g/kg σωματικού βάρους/ημέρα.
Επιπρόσθετα:
• Νήπια= 1.6 γραμ/kg Σ.Β./ημέρα
• Εγκυμοσύνη >10-15 γραμ/ημέρα κατά μ.ο. στους 9 μήνες
• Ηλικιωμένα άτομα ίσως να χρειάζονται 1,2 γραμ/Kg Σ.Β./ημέρα
Υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεϊνών συμπεριλαμβανομένων αυτών του ζωικού βασιλείου αλλά και του φυτικού!
Ζωικές πρωτεΐνες λαμβάνουμε από το κρέας, το συκώτι, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Φυτικές πρωτεΐνες λαμβάνουμε από
Με την όλο και περισσότερο άνοδο του κινήματος vegan ή vegetarian γεννάται το εξής ερώτημα:
Φυτική ή Ζωική Πρωτεΐνη;
Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η πηγή της πρωτεΐνης δεν έχει σημασία, είτε ζωική είτε φυτική.
Η ποιότητα των πρωτεϊνών καθορίζεται από δύο παράγοντες: την περιεκτικότητα των αμινοξέων και την πεπτικότητα της πρωτεΐνης (απορρόφηση/αποβολή)
Κάθε μόριο πρωτεΐνης αποτελείται από αμινοξέα που συνδέονται μεταξύ τους. Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για σχεδόν κάθε μεταβολική διαδικασία στο σώμα.
Εννέα από τα αμινοξέα που συναντώνται στους ιστούς είναι απαραίτητα;. Συγκεκριμένα, τα απαραίτητα αμινοξέα περιλαμβάνουν τις βαλίνη, θρεονίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθειονίνη-κυστεΐνη (θειούχα αμινοξέα), τρυπτοφάνη και φαινυλαλανίνη-τυροσίνη, ιστιδίνη(για βρέφη μόνο).
Όταν λαμβάνεται η πρωτείνη μέσω της της τροφής, διασπάται σε αμινοξέα για να απορροφηθεί .Το προφίλ αμινοξέων ποικίλλει μεταξύ φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών. Ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες τείνουν να περιέχουν μια καλή ισορροπία όλων των αμινοξέων που χρειαζόμαστε, ορισμένες φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλές σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη (η ορμόνη της ευτυχίας), η λυσίνη και ισολευκίνη (αναδόμηση-επούλωση ιστών, αποκατάσταση μυϊκής μάζας, ανοσοποιητικό).Ωστόσο
μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτά τα αμινοξέα από τον συνδυασμό των φυτικών τροφών.
Για βέλτιστη υγεία, το σώμα σας χρειάζεται όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες. Οι πηγές ζωικών πρωτεϊνών, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και ιδιαιτέρως το ασπράδι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, παρόμοιες με τις πρωτεΐνες που
βρίσκονται στο σώμα σας.
Γι αυτό και θεωρούνται πλήρεις πηγές πρωτεΐνης, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα σας χρειάζεται για να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Παρόλο αυτά η τεχνολογία έρχεται αρωγός σε όλους αυτούς που επιλέγουν την φυτοφαγική διατροφή, όλο και περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (δημητριακά, ζυμαρικά, φυτικά γάλατα) εμπλουτίζονται με τις απαραίτητες πρωτεΐνες.
Επιπλέον για καλύτερη απορρόφηση όλων των απαραίτητων αμινοξέων αρωγός έρχεται και η Επιστήμη της Διατροφής. Σημαντική η χορτοφαγική διατροφή στη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών αλλά χρειάζεται εξατομικευμένο σχέδιο ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού και τις απαραίτητες αναλογίες και διατροφικές συνέργειες.
Συμβουλευτείτε τον κλινικό σας Διαιτολόγο και ακολουθήστε ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής!
Σύνταξη: Χριστίνα Νικολαΐδου
Επιστημονική επιμέλεια : Δρ. Άννα Παπαγεωργίου ,κλινικός διαιτολόγος ,καθηγήτρια φυσικής αγωγής