Διατροφικές συστάσεις για την οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα

Αρχική - Άρθρα - Διατροφικές συστάσεις για την οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα

Διατροφικές συστάσεις για την οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα

Ας γνωρίσουμε τις δύο καταστάσεις…

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι η πιο κοινή και οξεία γαστρεντερική κατάσταση, η οποία χρήζει άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η πιο σοβαρή επιπλοκή είναι ότι το 20% των ασθενών μπορεί να πάθει οξεία νεκρωτική παγκρεατίτιδα που μπορεί να οδηγήσει κάποιες φορές σε καταστροφή του οργάνου, μέχρι και σε θάνατο (λιγότερο συχνά). Η διατροφή είναι καίριας σημασίας σε αυτή την περίπτωση γιατί σε αυτή την κατάσταση ο καταβολισμός είναι αρκετά υψηλός.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μια προοδευτική και μη αναστρέψιμη ασθένεια στην οποία συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα φλεγμονώδη επεισόδια οδηγούν στην αντικατάσταση του παγκρεατικού παρεγχύματος από ινώδη συνδετικό ιστό. Η μεγαλύτερη επιπλοκή είναι η απώλεια της λειτουργικής εξωκρινής και ενδοκρινής λειτουργίας του παγκρεατικού ιστού, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή λειτουργία του παγκρέατος. Σχετικά με τη διατροφή, ο πόνος που έρχονται αντιμέτωποι και η απώλεια της παγκρεατικής λειτουργίας σχετίζεται με δυσθρεψία.

Η διατροφική αντιμετώπιση

Οξεία παγκρεατίτιδα

Η σίτιση διακόπτεται μέχρι η κλινική εικόνα να αποκατασταθεί, δηλαδή τα επίπεδα λιπάσης και των άλλων ενζύμων μειωθούν, ο πόνος υποχωρήσει και η κινητικότητα του εντέρου επανέλθει. Όταν, λοιπόν, ξεκινήσει η σίτιση από του στόματος θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λίπος. Αν η σίτιση από του στόματος δεν είναι εφικτή τότε θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση αν θα δοθεί εντερική ή παρεντερική διατροφή εντός 24 – 72 ωρών από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, με προτεραιότητα στην εντερική.

Χρόνια παγκρεατίτιδα

Η δυσθρεψία είναι συχνό φαινόμενο και εξαρτάται από τη βαρύτητα και τη διάρκεια της ασθένειας. Φυσικά, ρόλο παίζει και η αρχική αίτια, δηλαδή αν η προέλευσή της είναι εξαιτίας του αλκοόλ ή είναι ιδιοπαθούς αιτιολογίας. Τα αίτια εμφάνισης της είναι: η παγκρεατική ανεπάρκεια, ο κοιλιακό πόνος, ο εθισμός στο αλκοόλ, η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα. Δεν χρειάζεται να ακολουθούν μια περιοριστική διατροφή.

Ειδικότερα, οι δυσθρεπτικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή υψηλή θερμιδικά και υπερ- πρωτεϊνικη, με τρόφιμα κατανεμημένα σε 5 -6 μικρά γεύματα ημερησίως. Από την άλλη, όσοι πλέον βρίσκονται σε μια ισορροπημένη διατροφική κατάσταση μπορούν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Σημαντικές σημειώσεις

  • Σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα, καλό είναι να αποφεύγεται η πολύ υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, γιατί πιθανόν εμποδίζουν την δράση της παγκρεατικής ενζυμικής υποκατάστασης, με αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση.
  • Πλέον, σε ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα δεν υπάρχει ανάγκη για περιορισμό του διαιτητικού λίπους, εφόσον συμπτώματα στεατόρροιας βρίσκονται υπό έλεγχο.

 

Χρόνια Παγκρεατίτιδα και Οστεοπόρωση

Οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης à 1 στους 4, όπως και σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης οστεοοπάθειας à 2 στους 3. Λόγω της πιθανής ανεπάρκειας και δυσθρεψίας είναι πιθανό να συμβαίνει και απώλεια της οστικής μάζας και ιστού, με αποτέλεσμα των αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση καταγμάτων και αυξημένης ευθραυστότητας των οστών.

Σημείο κλειδί για την πρόληψη ή αντιμετώπιση της οστεοπάθειας και της οστεοπόρωσης:

  • Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου,
  • Συμπληρωματική χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων, εφόσον είναι απαραίτητη
  • Ασκήσεις με το βάρος του σώματος
  • Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος

 

Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc. Κλινική Διατροφή και
εξειδίκευση στο Life Coaching (Πανεπιστήμιου Αιγαίου),

Επ.Συνεργάτης στην evrostiahealth.gr
Τηλέφωνο: 6984515475
Email: maria.mentzelou@hotmail.com

Share