Τρόποι φροντίδας και περίποιησης για υγιές δέρμα!

Αρχική - Άρθρα - Τρόποι φροντίδας και περίποιησης για υγιές δέρμα!

Τρόποι φροντίδας και περίποιησης για υγιές δέρμα!

Το δέρμα μας είναι ένα ζωντανό όργανο. Ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο απεκκριτικό όργανο του σώματος. Κάθε μέρα από το δέρμα μας εξέρχονται περίπου 2,5 κιλά μεταβολικών παραπροιόντων (κυρίως νερό), ενώ τα νεφρά το παχύ έντερο και οι πνεύμονες αποβάλλον περίπου 1 κιλό. Όταν το δέρμα είναι συμφορημένο ή υποτονικό τα υπόλοιπα απεκκριτικά όργανα καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, το υγιές δέρμα έχει την ικανότητα να εργάζεται υπερωριακά, λειτουργώντας σαν ένα τρίτο νεφρό για παράδειγμα όταν έχουμε υψηλό πυρετό.

Κατά την αποτοξίνωση το υγιές δέρμα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Αν εμφανιστούν φαγέσωρες, δυσοσμία, δυσχρωμία ή ατέλειες αυτό δείχνει ότι το αίμα και η λέμφος αποτοξινώνονται. Όταν ολοκληρωθεί η αποτοξίνωση οι δερματικές ατέλειες θα εξαφανιστούν.

Η επιδερμίδα μας αναπλάθεται πλήρως κάθε 27 μέρες. Το δέρμα μας απολεπίζεται ανά κύτταρο μέσω μιας διαδικασίας που γενικά δεν γίνεται αντιληπτή. Αν η επιδερμίδα είναι υπέρμετρα ξηρή, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το δέρμα ως όργανο λειτουργεί υποτονικά.

Μια εξαιρετική μέθοδος διάνοιξης των πόρων είναι το δυναμικό βούρτσισμα του δέρματος με μια λούφα. Κάντε το πρωι πριν το ντους σας. Χρησιμοποιήστε μια φυτική λούφα με άγρια υφή. Αρχικά βουρτσίστε το δέρμα σας ενώ είναι στεγνό. Μετά το στεγνό βούρτσισμα κάντε ντους και ξαναβουρτίστε το δέρμα σας ενώ είναι βρεγμένο προκειμένου να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα που απολεπίστηκαν με τη λούφα.

Αποφύγετε τη χρήση των κοινών σαπουνιών που περιέχουν χημικές ουσίες ή ζωικά λίπη. Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα από υγρό σαπούνι Καστίλης ή πράσινο σαπούνι. Να θυμάστε ότι τα επιθετικά καθαριστικά προιόντα αφαιρούν πολύτιμα έλαια του δέρματος και καταστρέφουν τον όξινο μανδύα του. Για να αποκατασταθεί αυτός ο μανδύας, το δέρμα βιταμίνη C από το αίμα και τα όργανα. Για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής συνίσταται η χρήση ενός φυτικού σαμπουάν και μαλακτικού. Για μια ιδιαίτερη περιποίηση κάντε εντριβές στο κρανίο με 60ml φρέσκο χυμό σιταρόχορτου. Αφήστε το χυμό ώσπου να στεγνώσει κι έπειτα ξεπλύνετε. Ο χυμός διεγείρει την αιμάτωση του κρανίου και προάγει την αποβολή του πλεονάζοντος σμήγματος.

Η εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού στο τέλος του ντους διεγείρει τους πόρους του δέρματος. Αν είστε αρκετά τολμηροί και εξοικειωμένοι με αυτές τις εναλλαγές θερμοκρασίας – δοκιμάστε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού και να μειώσετε τη θερμοκρασία του κρύου. Ωστόσο μην εκτίθεστε για πολλή ώρα στο κρύο νερό γιατί ενδέχεται να κρυώσετε. Το ντους θα πρέπει να σας αφήνει μια αίσθηση αναζωογόνησης και ζεστασιάς.

Μια άλλη εξαιρετική τεχνική για τη φροντίδα του δέρματος είναι η μάλαξη. Το δέρμα διεγείρεται από τις εντριβές με ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο ενώ ωφελούνται και τα τμήματα του οργανισμού που βρίσκονται στην περιοχή εφαρμογής των μαλακτικών τεχνικών.

Share