Τροφές και ασκήσεις για να αποτοξινώσετε τους πνεύμονες σας!

Αρχική - Άρθρα - Τροφές και ασκήσεις για να αποτοξινώσετε τους πνεύμονες σας!

Τροφές και ασκήσεις για να αποτοξινώσετε τους πνεύμονες σας!

Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει μήνες χωρίς τροφή, και χωρίς υγρά επιβιώνει μόνο για λίγες μέρες. Ωστόσο χωρίς αέρα πεθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που για τον οποίο όλες οι κοσμολογίες και θρησκείες θεωρούν τόσο σημαντική την αναπνοή. Η αναπνοή είναι ο σύνδεσμος μας με την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, τα δέντρα και τα φυτά, των οποίων τα φύλλα μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα που ο άνθρωπος αποβάλλει από τον οργανισμό του, σε φρέσκο οξυγόνο. Αν οι πνεύμονες είναι επιβαρυμένοι με πλεόνασμα βλέννας και διοξειδίου του άνθρακα η χωρητικότητά τους μειώνεται και ο οργανισμός στερείται την επαρκή πρόσληψη οξυγόνου που θα του δώσει τη δυνατότητα να «κάψει» τα άχρηστα παραπροιόντα του μεταβολισμού.

Με κάθε αναπνοή στους πνεύμονες λαμβάνει χώρα ανταλλαγή αερίων. Το διοξείδιο του άνθρακα καθώς και άλλα άχρηστα παραπροιόντα αφαιρούνται από το φλεβικό αίμα. Ο φρέσκος εμπλουτισμένος με οξυγόνο αέρας διαχέεται στο αρτηριακό αίμα και τροφοδοτεί όλα μας τα κύτταρα. Οι πνεύμονες φιλτράρουν χιλιάδες λίτρα αέρα σε καθημερινή βάση.

Τα γαλακτομικά προιόντα, τα ψημένα αρτοσκευάσματα, το ραφιναρισμένο αλεύρι, το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική μόλυνση δημιουργούν πλεόνασμα βλέννας στους παραρρίνιους κόλπους και τους βρόγχους. Η συσσώρευση βλέννας εμποδίζει την αποτοξινωτική δραστηριότητα των πνευμόνων ενώ επιβαρύνει και τα υπόλοιπα απεκκριτικά όργανα – το παχύ έντερο, το δέρμα, τους νεφρούς και το ήπαρ τα οποία επίσης καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα». Αν έχετε υπερέκκριση βλέννας, επιβάλλεται να αποφεύγετε τα τρόφιμα που ευνοούν την παραγωγή της.

Η αποτοξίνωση των πνευμόνων προβλέπει πρόσληψη βλεννολυτικών τροφίμων και απλές αναπνευστικές ασκήσεις. Η κατανάλωση τροφίμων – με μέτρο – όπως το ωμό πράσινο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το φρέσκο τζίντζερ συντελεί στην ελάττωση της παραγωγής βλέννας. Άλλα λιγότερο πικάντικα λαχανικά όπως το κινέζικο λάχανο, τα ραπανάκια, το μαρούλι, το σέλινο, το αγγούρι, το νεροκάρδαμο επίσης καθαρίζουν τους πνεύμονες. Ο χυμός νεροκάρδαμου αποτελεί εξαιρετική αποτοξινωτική τροφή για τους πνεύμονες.

Η χλωροφύλλη έχει παρόμοιο χημικό προφίλ με τα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι γνωστό ότι αυξάνει τις τιμές των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον άνθρωπο και τα ζώα. Κατά συνέπεια, δίνει στο αίμα τη δυνατότητα αφενός να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο αφετέρου να αποβάλλει περισσότερο άχρηστα παραπροιόντα.

Η διαδικασία μέσω της οποίας η χλωροφύλλη αυξάνει τις τιμές των αιμοσφαιρίων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Παρότι αυτή η επίδραση της χλωροφύλλης είναι τεκμηριωμένη μέσω ερευνών, ο μηχανισμός δεν έχει ερμηνευτεί ακόμα.

Αναπνευστικές ασκήσεις

Το  οξυγόνο που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνοής επιτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οξείδωσης ( καύσης) των τοξινών. Η πλειονότητα των ενηλίκων χρησιμοποιούν μόλις το ¼ της χωρητικότητας των πνευμόνων κατά τη συνήθη αναπνοή. Παρόλα αυτά, κατά τις αναπνευστικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τα ¾ της χωρικότητας των πνευμόνων με συνέπεια το αίμα να εμπλουτίζεται με μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Ουσιαστικά, αν είστε αρχάριος στην πλήρη αναπνοή, η έκλυση επιπλέον ποσότητας οξυγόνου στο αίμα μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη.

Η πλήρης αναπνοή πρέπει να ξεκινά από το στομάχι και να σπρώχνει το διάφραγμα προς τα κάτω και προς τα έξω. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα με τη σπονδυλική στήλη σας σε ευθυτενή στάση και όλο το σώμα χαλαρό. Τώρα νιώστε ότι ο αέρας που εισπνέετε γεμίζει το μεσαίο και άνω τμήμα των πνευμόνων. Θα παρατηρήσετετ ότι η κοιλιά σας συσπάται αυτόματα και οι ώμοι πηγαίνουν προς τα πίσω καθώς γεμίζει με αέρα το άνω τμήμα του θώρακα. Αν ζαλιστείτε σταματήστε. Ειδάλλως επαναλάβετε την πλήρη αναπνοή 15 φορές. Ξεκουραστείτε για 5 λεπτά και επαναλάβατε.

Θα σας βοήθησει να φανταστείτε ότι η αναπνοή σας είναι ένα κύμα που εισέρχεται αργά στην κοιλιά ύστερα γεμίζει το θώρακα κι έπειτα ακόμα πιο αργά ξεχύνεται στη θάλασσα καθώς ο θώρακας και το στομάχι αδειάζουν. Είναι σημαντικό να αξιοποιείτε ένα μέρος του χρόνου που διαθέτετε γι’ αυτη την αναπνευστική άσκηση για να αποφορτιστείτε από τις έγνοιες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Χαλαρώστε – κάνετε κάτι καλό για τον ευατό σας, και συνεπώς κάνετε καλό και στην οικογένεια και τους  φίλους σας.

 

Από το βιβλίο της Ann Wigmore, Η δίαιτα του Ιπποκράτη με συνταγές υγείας

Share