H διατροφή του παιδιού μου στο σχολείο!

Αρχική - Άρθρα - H διατροφή του παιδιού μου στο σχολείο!

H διατροφή του παιδιού μου στο σχολείο!

Η  σωστή και ισορροπημένη  διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι το κλειδί για την ομαλή  ανάπτυξη του οργανισμού αλλά και την πορεία της  υγείας του στην ενήλικη ζωή. Οι υγιεινές επιλογές εξασφαλίζουν το σύνολο των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που  έχει ανάγκη ο οργανισμός  σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού.

Η διατροφή  παίζει  καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή  ενέργεια, στη σωματική και πνευματική  απόδοση.

Οι γονείς πρέπει να έχουν σωστό προγραμματισμό και γνώσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι  σωστές βάσεις στην παιδική  διατροφή που είναι:

  • Η πρόσληψη πρωινού
  • Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Η αποφυγή γρήγορου και έτοιμου  φαγητού.

Γιατί επιμένουμε στο πρωινό:

  • Γιατί μας δίνει καλό κορεσμό και αποφεύγω την πείνα
  • Γιατί ανεβάζει 30 % το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη και έχω καλή εγκεφαλική λειτουργία.
  • Γιατί παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για το μυαλό και το σώμα, προκειμένου να επιτυγχάνεται η  ενεργητική μάθηση.
  • Γιατί αυξάνει τη  συγκέντρωση  της  προσοχής.
  • Γιατί υιοθετώ υγιεινές επιλογές και ορθές  διατροφικές συνηθείες.
  • Γιατί η  καλή μέρα από  το πρωί φαίνεται.

Σύσταση Πρωινού

Απαραίτητο για τα άτομα που σχεδιάζουν τα πρωινά των παιδιών είναι να γνωρίζουν τις διατροφικές ανάγκες αυτής της ηλικιακής ομάδας. Στον παρακάτω πίνακα δίνεται ένα υπόδειγμα για τα τρόφιμα και τις μερίδες που πρέπει να περιέχονται στο πρωινό των παιδιών, ανά ηλικιακή ομάδα.

Σχεδιασμός Σύστασης Πρωινού
Τρόφιμα Ηλικία 1 έως 2 ετών Ηλικία 3 έως 5 ετών Ηλικία από 5 έως 12
Γάλα 120 ml 180 ml 240 ml
Φρούτα και λαχανικά ¼  του φλιτζανιού ½ φλιτζάνι ½ φλιτζάνι
Ψωμί ολικής άλεσης ½ μερίδα ½ μερίδα

 

1 μερίδα(35 γρ)

 

Δημητριακά ολικής άλεσης ή νιφάδες βρώμης

 

¼ του φλιτζανιού

 

1/3 του φλιτζανιού ¾ του φλιτζανιού

Για τις ηλικίες  άνω  των 2 ετών ασφαλής επιλογή όπως  προτείνεται  από τον  παγκόσμιο οργανισμό υγείας,  είναι  το γάλα χαμηλών λιπαρών  1.5%

Υγιεινά σνακ

Στο παρακάτω πίνακα ακολουθούν υγιεινά σνακ, τα οποία προτείνονται  στο σχολείο σαν πρωινό ή ενδιάμεσο σνακ.

Υγιεινές επιλογές:
Φρυγανιές ολικής άλεσης, ρυζογκοφρέτες, ψωμάκι με σταφίδες, κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυράκι  χαμηλών λιπαρών
Μπαγκέτα ολικής  άλεσης  ή αραβική πίτα  ολική ς άλεσης με  τυρί κίτρινο ή αυγό σαν πρωτείνη  και  μικρά  κομμάτια  από λαχανικά (μαρούλι  -καρότο –ρόκα)
Φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα)  σε  συνδυασμό με  μπισκότο  βρώμης  ή  με  ανάλατους  ξηρούς καρπούς
Λαχανικά (καρότο, αγγούρι, ντοματίνια) με  κριτσίνια  ολικής άλεσης
Σπιτικό κέικ  γιαουρτιού και  καρότου
Μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη με φρούτο
Γιαούρτι  2 -4%  σε λιπαρά με φρούτο και ένα κουτάλι  πιτυρούχα δημητριακά
Γάλα ημιαποβουτυρωμένο με δημητριακά  ολικής άλεσης ή πίτουρο βρώμης +
Γιαουρτοχυμοί  με γιαούρτι ή γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή αμυγδάλου) με   φρέσκα φρούτα και  πιτυρούχα  δημητριακά.

Οι γονείς εκπαιδεύουν τα παιδιά όταν σχεδιάζουν  και απολαμβάνουν μαζί  το πρωινό τους .Στόχος είναι να  καθιερωθεί το πρωινό ως βασική, καθημερινή συνήθεια.

Δρ. Άννα Παπαγεωργίου
PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθ.Φυσικής Αγωγής , Υπεύθυνη Διαιτολόγος στο «Παιδοενδοκρινολογικό  Ιατρείο  Ελέγχου βάρους του Νοσοκομείου  Μητέρα»

 

Share

Τελευταία Άρθρα