Lifestyle Μedicine: Ο Τρόπος ζωής ορίζει την Υγεία

Αρχική - Άρθρα - Lifestyle Μedicine: Ο Τρόπος ζωής ορίζει την Υγεία

Lifestyle Μedicine: Ο Τρόπος ζωής ορίζει την Υγεία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας “Καταστατικός  χάρτης της Ottawa 1986 WHO:

‘’Η υγεία ορίζεται ως μια κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής,ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς  ως η απουσία της ασθένειας”

Τα σύγχρονα μη-μεταδιδόμενα νοσήματα,όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η κατάθλιψη αφαιρούν χρόνια από το προσδόκιμο ζωής  και αποτελούν βασικό πλήγμα για τη δημόσια υγεία  και τις οικονομίες των κρατών. Φαίνεται μάλιστα ότι οι ασθένειες αυτές  ταλαιπωρούν περισσότερο χώρες χαμηλού και μεσαίου ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος (μεσαίο – χαμηλό ΑΕΠ)

Θεωρούμε ως δεδομένο  ότι η φαρμακευτική αγωγή και οι ιατρικές συνταγές είναι όλα όσα μπορούμε και πρέπει για να θεραπευτούμε. Θυμηθείτε όμως: το σώμα ακολουθεί πάντα τους ιερούς νόμους της ψυχικής  και νοητικής κατάστασης και φυσικά ο άνθρωπος είναι βιο-ψυχο-κοινωνική οντότητα! Και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στη διαχείριση της νόσου.

Επιδημιολογικές, οικολογικές ,προοπτικές  και παρεμβατικές  κλινικές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα  ότι οι περισσότερες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2, είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής που σχετίζεται με την κακή διατροφή ,τη σωματική αδράνεια και το περιβάλλον διαβίωσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα τα δύο τρίτα όλων των ασθενειών παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα των επιλογών του τρόπου ζωής. Αν σε αυτό προστεθούν και οι σύγχρονες πανδημίες, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό!

Το 2017 η επίσημη καταγραφή των θανάτων  παγκοσμίως  λόγω ελλειπούς διατροφής άγγιξε τα  11.000.000 άτομα με  9.5 εκατομμύρια θανάτους  να αφορούν στα καρδιαγγειακά νοσήματα  ,913.000 σε περιστατικά καρκίνου  και 338,714 σε άλλα  συνοδά νοσήματα.

Το Lifestyle Medicine είναι μια νέα Ιατρική προσέγγιση που επικεντρώνεται στη προαγωγή της υγείας, συμβουλευτική ασθενών και μη,στις συμπεριφορικές αλλαγές εστιάζοντας στη βελτίωση του τρόπου ζωής και των επιλογών τους, με στόχο την πρόληψη,αλλά και τη διαχείριση της νόσου.Η Ιατρική του τρόπου ζωής  δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να έχει τον έλεγχο της υγείας του, ενδυναμώνοντάς τον, μέσω της εκπαίδευσης και των επιστημονικών τεχνικών  αλλαγής συνηθειών. Διατροφική εκπαίδευση, σωματική δραστηριότητα ,διαχείριση του στρες,αυτογνωσία  και ψυχική ενδυνάμωση μπαίνουν στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του ασθενή και θα παραμείνουν εκεί για όλη του τη ζωή.

Τρόπος ζωής και μη μεταδιδόμενα νοσήματα που  επιβαρύνουν τα  συστήματα υγείας

Η παχυσαρκία είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια και η ωρολογιακή βόμβα  που καλύπτεται κάτω από όλα σχεδόν τα σύχρονα μη μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες είναι αυξημένες σε παχύσαρκους ασθενείς  λόγω του υπερβολικού λιπώδους ιστού που ενοχοποιείται για τις καταστροφικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο.Τα παχύσαρκα άτομα συνεχίζουν και  ζουν  σε κατάσταση χρόνιας  φλεγμονής .Μετα-ανάλυση (2018) εκτιμά ότι περίπου 90.000 περιπτώσεις καρκίνου σχετίζονται με την παχυσαρκία. Εκτιμάται επίσης ότι η συνεχιζόμενη τάση στην παχυσαρκία θα οδηγήσει σε επιπλέον 500.000 θανάτους μέχρι το 2030.Πέραν της διαπίστωσης ότι η  διατροφή αποτελεί γενική αιτία καρκινογεννήσεων σε όλο τον πληθυσμό ,ακόμα και σε ανθρώπους με απόλυτο φυσιολογικό  βάρος.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Σακχαρώδη Διαβήτη έχει αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία. Είναι η κύρια αιτία σοβαρών επιπλοκών υγείας όπως ακρωτηριασμοί των άκρων, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση. Ο διαβήτης είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης πέρα ​​από μια μεταβολική ενδοκρινολογική ασθένεια, αναγνωρίζεται και ως μια φλεγμονώδης κατάσταση. Η αύξηση των περιστατικών και το υγειονομικό κόστος οδήγησαν στην ανάγκη πιο εντατικών προσπαθειών για την  πρόληψή του. Η άσκηση και η διατροφική αγωγή είναι καθιερωμένες πρακτικές παρέμβασης  στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου και μάλιστα με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Για τα Καρδιαγγειακά νοσήματα ,οι  μελέτες έχουν δείξει ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και ακόμη στην ανατροπή της καρδιαγγειακής νόσου. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες πολλών ετών υποστηρίζουν ότι η δίαιτα που έχει ως βάση της, την αυξημένη κατανάλωση φυτικών προϊόντων και τον αποκλεισμό των επεξεργασμένων τροφών, των πρόσθετων σακχάρων του αλατιού και του κορεσμένου  λίπους, δρα προληπτικά  στην  καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ο καρκίνος, παρά τις τεράστιες ερευνητικές προσπάθειες και τα κονδύλια που δαπανώνται, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου. Κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι και οι θάνατοι παγκοσμίως φτάνουν τα 9.5 εκατομμύρια .

Η τρέχουσα λανθασμένη πεποίθηση για την εκδήλωση του καρκίνου είναι ότι οφείλεται και επέρχεται ως αποτέλεσμα κληρονομικών γενετικών ανωμαλιών που αγγίζει το 20% σχεδόν.Όμως το 80% των κακοηθειών έχει τις ρίζες του στον τρόπο ζωής και την έκθεση σε ένα τοξικό περιβάλλον. Mπορούμε να αποφύγουμε τον καπνό και το αλκοόλ, να μειώσουμε την έκθεση μας στην υπεριώδη ακτινοβολία, να αυξήσουμε το επίπεδο φυσικής μας δραστηριότητας και, ίσως το πιο σημαντικό, να αλλάξουμε τη διατροφή μας.Δηλαδή να παρέμβουμε σε όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες!

Το Lifestyle Medicine είναι το μέλλον μας

Έχουμε εξελιχθεί σε  κοινωνίες που έχουν εθιστεί,αποδεχτεί και αγκαλιάσει έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην ευκολία και την αναξέλεγκτη διαθεσιμότητα αγαθών.

Οι οθόνες και η λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας , έχουν αντικαταστήσει τη σωματική δραστηριότητα και οι βιομηχανίες τροφίμων βομβαρδίζουν την αγορά με άπειρες εθιστικές τροφές χαμηλής  ποιότητας που μάλιστα  καταναλώνονται χωρίς μέτρο και καταστρέφουν τους οργανισμούς.

Σε μια  οργανωμένη κοινωνία που στοχεύει στη δημόσια  υγεία  των πολιτών η χρήση της διαδραστικής  τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών
υπολογιστών και της τηλεόρασης μέσω παγκόσμιων δικτύων
θα  μπορούσε να προσφέρει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας  και
τους πολίτες  να συνεργαστούν, επιταχύνοντας τις δυνατότητες βελτίωσης της υγείας τους και σημαντικής επαύξησης της ποιότητας ζωής τους.

Ένα ολιστικό  πρόγραμμα για τον τρόπο ζωής, που ενσωματώνει μια ολόκληρωμένη προσέγγιση στη φυσική άσκηση και την ισορρπημένη διατροφή βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στο μεσογειακό μοντέλο ,μπορεί να προλάβει και αντιστρέψει το καρδιαγγειακό νόσημα,να μειώσει τη φλεγμονή στο  διαβήτη, να εξαλείψει την παχυσαρκία να  προλάβει την υποτροπή του καρκίνου. Πραγματικά η ολιστική προσέγγιση θα είναι ένα επίτευγμα που θα αυξήσει  το  βαθμό επιτυχίας συγκριτικά  με την αποστειρωμένη αποκλειστικά φαρμακευτική  αγωγή, παρόλη τη χρήση  τεχνολογίας.Η “Ισχύς εν τη Ενώσει” είναι το  όπλο! και  έτσι θα πρέπει  να  προχωρήσουμε στα νέα θεραπευτικά και προληπτικά  πρωτόκολλα υγείας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας θα αλλάξουν και τις μελλοντικές γενιές. Τα παιδιά πρέπει να γίνουν φορείς αυτής της γνώσης και ο νεότερος πληθυσμός πρέπει να πληροφορηθεί ότι εκτίθεται σε παράγοντες κινδύνου απειλητικούς για την υγεία και την ίδια του τη ζωή.

H εφαρμογή του Lifestyle Medicine

Ένα πρόγραμμα βασισμένο στις ολιστικές αρχές του Lifestyle Medicine περιλαμβάνει και προωθεί τις βασικές αρχές και αξίες που πρέπει να ενσωματωθούν στον τρόπο ζωής του ατόμου: σωστή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, έλεγχος βάρους, διαχείριση στρες, τεχνικές χαλάρωσης, διακοπή καπνίσματος ή άλλων ουσιών.

Η εφαρμογή του Lifestyle Medicine έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν γίνεται διεπιστημονικά και βιωματικά  από ειδικούς  επιστήμονες υγείας.(Ιατρούς , Διατροφολόγους, Γυμναστές, Επιστήμονες ψυχικής υγείας).

Ρόλος του ειδικού είναι να ωθεί το άτομο σε  συμπεριφορές υγείας και να δημιουργεί συγκεκριμένους στόχους και κίνητρα για την επίτευξη των στόχων.

Η αλλαγή πρέπει να γίνεται σταδιακά και τα κίνητρα-στόχοι που θέτονται να είναι όλο και πιο ισχυρά για τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο αλλαγής.

Απευθυνθείτε σε επαγγελματίες υγείας και ευεξίας οι οποίοι στηρίζουν την ολιστική προσέγγιση στην  Ιατρική. Το Lifestyle Medicine αποτελεί μια νέα ελκυστική προσέγγιση για την πρόληψη και την θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων συμβάλοντας στην μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.Για την απεξάρτηση από τις τελικά αντιεπιστημονικές και  αναποτελεσματικές συνθήκες και αντιλήψεις επιβολής της χρήσης των φαρμάκων ως των μόνων μέσων αντιμετώπισης των ασθενειών,και μάλιστα αφού αυτές επέλθουν ,χωρίς ουσιαστικά ισχυρές αντιλήψεις και πολιτικές  πρόληψης σε επίπεδο κοινωνίας.

Για την κατάκτηση ενός νέου τρόπου ζωής πολύ πιο ελεύθερου,υγιούς,ψυχικά  και σωματικά και πολύ πιο ποιοτικού.

Από τη Δρ. Άννα Παπαγεωργίου
Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφόλογο, Καθ. Φυσικής Αγωγής και Άσκησης  Επιστημονική υπεύθυνη των ολιστικών προγραμμάτων προαγωγής Υγείας “Ευρωστία”

Μπορείς  να  ξεκινήσεις ένα ολιστικό  πρόγραμμα με την  επαγγελματίες υγείας της Ευρωστίας ειδικά σχεδιασμένο για τις  ανάγκες σου!

Tώρα και  με on -line εκπαίδευση.

Στείλε το  μήνυμά σου στο info@evrostia-health.gr και skype : anna_diet@yahoo.gr 

www.evrostia-helath

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106827284

Share