Τι καθορίζει την ψυχική κατάσταση του αθλητή σε προπόνηση και αγώνα;

Αρχική - Άρθρα - Τι καθορίζει την ψυχική κατάσταση του αθλητή σε προπόνηση και αγώνα;

Τι καθορίζει την ψυχική κατάσταση του αθλητή σε προπόνηση και αγώνα;

Όσο καλά και αν έχει προετοιμαστεί ο αθλητής, όση προπόνηση και αν έχει κάνει, το ζητούμενό είναι να αποδώσει την ώρα του αγώνα. Το επίπεδο διάθεσής του, η συγκέντρωση που θα δείξει, η επιθυμία να πετύχει το στόχο του, οι καλές επιλογές του, θα καθορίσουν την επιτυχία ή την αποτυχία της προσπάθειάς του.

Η απόδοση στον αγώνα εξαρτάται με τη σειρά της από την πορεία της προπόνησης, από το πόσο αποδοτική είναι η προπόνηση για τον αθλητή. Είναι δύο ώρες ωφέλιμες και λειτουργικές ή δύο ώρες με πολλά «διαλείμματα» και ελλιπή συγκέντρωση; Ο αθλητής είναι σε κατάσταση να ακούσει και να μάθει; Να δεχθεί ανατροφοδότηση και να βελτιωθεί; Είναι σε τέτοια ψυχική και πνευματική κατάσταση ώστε να είναι όσο πιο αποδοτικός μπορεί;

Τι καθορίζει τελικά την ψυχική του κατάσταση τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα? Ανάλογα με την ηλικία του αθλητή, οι παράγοντες διαφοροποιούνται.

Σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα σε εκείνες πριν την ενηλικίωση, φαίνεται ότι ο προπονητής είναι ο βασικός «υπεύθυνος» για την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο αθλητής την ώρα της προπόνησης. Ο τρόπος που θα του μιλήσει, τι θα του πει, αν τον επιβραβεύει και τον ενθαρρύνει, αν είναι σαφής στις οδηγίες του, αν παρέχει διορθώσεις, αν είναι θετικός απέναντί του, αν έχει την υπομονή να τον «περιμένει» σε κάθε του προσπάθεια, αν του δείχνει εμπιστοσύνη, είναι στοιχεία που διαμορφώνουν την ψυχική και πνευματική κατάσταση του αθλητή.

Αντίστοιχα στον αγώνα θα χρειαστεί ενεργοποίηση και ενθάρρυνση, συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ηρεμία στην αντιμετώπιση των λανθασμένων επιλογών του και ό,τι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει τον αθλητή να διαχειριστεί την αγωνιστική διαδικασία. Αυτός δεν είναι και ο στόχος του προπονητή; Να βοηθήσει τον αθλητή να αποδώσει το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο!

Η εβδομάδα της προετοιμασίας για έναν αγώνα «απαιτεί» από τον προπονητή την αντίστοιχη στάση που ζητά από τους αθλητές. Συγκέντρωση στην προπόνηση, συγκεκριμένοι στόχοι, ενεργοποίηση και διάθεση, θετική στάση και σταθερότητα στη συμπεριφορά! Ίδιος σε κάθε κατάσταση: είτε πρόκειται για Ολυμπιακούς Αγώνες είτε για φιλική αναμέτρηση. Ο τρόπος με τον οποίο ο προπονητής θα αντιμετωπίσει τον επερχόμενο αγώνα, θα «ορίσει» και την στάση των αθλητών.

Στην περίπτωση των αθλητών, αυτό που θα «δώσει» ο προπονητής, αυτό «θα λάβει» και από τους αθλητές του!

 

Γιάννης Ζαρώτης Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος

http://www.psychology.org.gr/

Share