Tρεις μύθοι και 2 αλήθειες για την αποτοξίνωση!

Αρχική - Άρθρα - Tρεις μύθοι και 2 αλήθειες για την αποτοξίνωση!

Tρεις μύθοι και 2 αλήθειες για την αποτοξίνωση!

1η Υπόθεση: Η αποτοξίνωση είναι ένα πρόγραμμα διατροφής

Μύθος.  Η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή των βλαπτικών τοξινών. Οι τοξίνες προέρχονται από το περιβάλλον, τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, τα φάρμακα,  τη διατροφή και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, από το στρες, καθώς και από τη δράση βακτηρίων και ιών. Η απλή αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια θάλασσα από  τοξίνες, οι οποίες καταστρέφουν τον οργανισμό και το μυαλό μας.

Τα βασικά όργανα αποτοξίνωσης στο σώμα είναι οι πνεύμονες, τα νεφρά, το δέρμα, το λεμφικό σύστημα, το έντερο και το ήπαρ. Η χρόνια έκθεση, σε τοξίνες οδηγεί συχνά σε βλάβη των οργάνων, αδυναμία αποβολής των τοξινών και συσσώρευση τους στο αίμα. Τότε το σώμα νοσεί. Συχνά σημάδια που υποδηλώνουν την υπερβολική συγκέντρωση τοξινών στο σώμα είναι η κόπωση, οι μυϊκοί πόνοι, ο πόνος στις αρθρώσεις, το φούσκωμα και ο πονοκέφαλος.

2η Υπόθεση: Τα προγράμματα αποτοξίνωσης απευθύνονται σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος

Μύθος. Στόχος των προγραμμάτων αποτοξίνωσης είναι να μειώσουν το ποσό των τοξινών που εισάγετε στο σώμα σας και να ενισχύσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Έτσι τα όργανα αποτοξίνωσης λειτουργούν αποτελεσματικά ώστε να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα. Η αποτοξίνωση λοιπόν είναι χρήσιμη για όλους. Η καλή λειτουργία του οργανισμού, θα οδηγήσει στην απώλεια των περιττών υγρών, την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος.

3η Υπόθεση: Η αποτοξίνωση στηρίζεται στη κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων

Αλήθεια. Τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα που περιέχονται στα φρούτα και κυρίως στα λαχανικά, είναι ιδανικά για την ενίσχυση του οργανισμού και την αποβολή των τοξινών. Ο σωστός συνδυασμός τους με άλλα ευεργετικά τρόφιμα και βότανα δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

4η Υπόθεση: Για να κάνω ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης πρέπει να κλειστώ στο σπίτι, καθώς θα νιώσω εξάντληση

Μύθος. Ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, δεν θα σας κάνει να νιώσετε εξάντληση και αδυναμία. Αντίθετα σας τονώνει, σας γεμίζει ενέργεια και ευεξία. Αρκεί να  μη  θυμηθείτε εκείνη  τη στιγμή να  κάνετε  μετακόμιση.

5η Υπόθεση: Και μερικές ημέρες αποτοξίνωσης μέσα στην εβδομάδα αρκούν

Αλήθεια. Μην απογοητεύεστε αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μεγάλο σε διάρκεια πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Δώστε στο σώμα σας μερικές ημέρες τόνωσης και ενίσχυσης κάθε εβδομάδα, για να  ξεκουράσετε το πεπτικό σας σύστημα.

Οργανωθείτε:

 1. Φτιάξτε το κατάλληλο πρόγραμμα αποτοξίνωσης που να ταιριάζει στις ατομικές σας ανάγκες.
 2. Ξυπνήστε νωρίς το πρωί και πάρτε ελαφρύ  πρωινό.
 3. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο το οποίο θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε από το δέρμα τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί.
 4. Προγραμματίστε μέσα στην ημέρα το χρόνο που θα αφιερώσετε στην άσκησή σας, καθώς και τα γεύματα που θα κάνετε εντός και εκτός σπιτιού, ώστε να έχετε μαζί σας πάντα αυτό που επιθυμείτε να καταναλώσετε.
 5. Βάλτε στο πρόγραμμά σας, τα ευεργετικά βότανα της αποτοξίνωσης.
 6. Φροντίστε να καταναλώσετε το τελευταίο σας γεύμα νωρίς.
 7. Λίγο πριν τη κατάκλιση εφαρμόστε τη τεχνική χαλάρωσης που σας ευχαριστεί περισσότερο. Επιτρέποντας έτσι στον εαυτό σας, να απαλλαγεί από τα τοξικά παράγωγα του στρες.

Ξεκινήστε με 5 απλά βήματα:

 1. Βάλτε στη διατροφή σας τα σταυρανθή λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά, το πράσινο τσάι και άλλα τρόφιμα που βοηθούν το συκώτι να αποβάλει τις τοξίνες.
 2. Δώστε έμφαση σε θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, το σελήνιο, τα ω-3 λιπαρά οξέα.
 3. Βελτιώστε τη λειτουργία του εντέρου σας, το οποίο συμβάλει σημαντικά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Για καλή λειτουργία του εντέρου σας βάλτε στη διατροφή σας πολλές φυτικές ίνες, προβιοτικά και νερό. Ακόμα εφαρμόστε τακτικά έναν καθαρισμό εντέρου.
 4. Βάλτε στη ζωή σας καθημερινή κίνηση, διαλέγοντας μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί.
 5. Αποτοξινώστε το μυαλό, το πνεύμα και τη καρδιά σας. Εξίσου σημαντική με την αποτοξίνωση του σώματός σας, είναι η αποτοξίνωση της ψυχής. Σκεφτείτε θετικά, κάντε γιόγκα ή διαλογισμό, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, βρείτε κάτι που σας χαλαρώνει και εφαρμόστε το καθημερινά.

Δρ.Άννα Παπαγεωργίου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής  Σχολής  Αθηνών

Share