Το τέλειο μαύρισμα περνά από το στομάχι

Αρχική - Άρθρα - Το τέλειο μαύρισμα περνά από το στομάχι

Το τέλειο μαύρισμα περνά από το στομάχι

Ας σκεφτούμε αρχικά τι είναι το μαύρισμα. Με απλά λόγια πρόκειται για την αντίδραση συγκεκριμένων κυττάρων της επιδερμίδας στο σώμα μας, τα οποία με την έκθεση τους στηνUVA ακτινοβολία του ήλιου παράγουν και εκκρίνουν μια ουσία, τη μελανίνη, η οποία σε συνδυασμό με το οξυγόνο αποδίδει στο δέρμα αυτό το σκούρο χρώμα που ονομάζουμε μαύρισμα.

Η έκθεση του οργανισμού στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών οι οποίες οφείλονται για μια σειρά διαταραχών αλλά και παθήσεων στον άνθρωπο. Η πρόσληψη μέσω της διατροφής αντιοξειδωτικών ουσιών μειώνει τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών στο σώμα και προστατεύει από την εκδήλωση ασθενειών.

Μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα συστατικά των τροφίμων μπορούν να συμβάλουν θετικά στο να αποκτήσετε ένα τέλειο μαύρισμα και να προστατέψετε την επιδερμίδα σας. Συγκεκριμένα:

  • Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε, καθώς οι βιταμίνες αυτές φαίνεται ότι ενισχύουν τη παραγωγή μελανίνης στο δέρμα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Τα τρόφιμα αυτά είναι απαραίτητα καθώς κατά τη διάρκεια του μαυρίσματος το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του κυρίως λόγο της καταστροφής του κολλαγόνου του δέρματος. Η βιταμίνη C αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη σύνθεση του κολλαγόνου για αυτό θα πρέπει η πρόσληψη του να είναι αυξημένη κατά τη περίοδο που το άτομο εκτίθεται στον ήλιο. Τέτοια τρόφιμα είναι τομπρόκολο, η βρώμη, ο χυμός ντομάτας, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, τα μήλα, τα λεμόνια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, η παπάγια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φουντούκια.
  • Το βήτα- καροτένιο είναι άλλη μια ουσία γνωστή για τις ευεργετικές της δράσεις στην επίτευξη του μαυρίσματος. Πρόκειται για μια πρόδρομη ένωση της βιταμίνης Α, η οποία δρα ως χρωστική που μπορεί να επηρεάσει το χρώμα της επιδερμίδας. Τρόφιμα πλούσια σε β- καροτένιο είναι τακαρότα, το σπανάκι, τα βερίκοκα, τα ραδίκια, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, το λάχανο, το μπρόκολο, το μαρούλι, το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ και ο χυμός ντομάτας.
  • Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως φρούτα και λαχανικά, είναι επίσης απαραίτητα να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη περίοδο που το άτομο εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφαλής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου συμβάλει θετικά στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D , η οποία ως γνωστών παράγεται ενδογενώς από την έκθεση του οργανισμού στην ηλιακή ακτινοβολία. Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D είναι πολλή σημαντικό κίνητρο για την έκθεση του σώματος μας, πάντα με προσοχή, στο ήλιο καθώς επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη αυτή συμβάλει στην ανάπτυξη υγειών οστών και στη προστασία από κατάγμα

Δρ.Άννα Παπαγεωργίου

  Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής  Σχολής  Αθηνών
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

 


Share