Πως να παραμείνεις αδύνατος μια ζωή

Αρχική - Άρθρα - Πως να παραμείνεις αδύνατος μια ζωή

Πως να παραμείνεις αδύνατος μια ζωή

Για να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, πρέπει να προσαρμοστείς. Πρέπει να αποκτήσεις διαφορετικές συνήθειες από αυτές που είχες υιοθετήσει, ενώ έκανες δίαιτα.

Η διατήρηση των κιλών απαιτεί μια διαφορετική εστίαση. Είναι σαν μια τακτική αποχώρησης από μια μάχη. Μπορεί να έχασες βάρος, αλλά η αποστολή δεν εξετελέσθη ακόμα… Πρέπει να αναπροσαρμόσεις τους στόχους σου και να εστιάσεις στο πως θα διατηρήσεις αυτά τα κιλά.

Να έχεις τον έλεγχο του βάρους σου

Ακούγεται πολύ απλό, αλλά οι ερευνητές επιβεβαιώνουν αυτό που ξέραμε ήδη . Όσοι παρακολουθούν το βάρος τους (χωρίς να τους γίνεται εμμονή) έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στο να εντοπίζουν και να χάνουν τα κιλά που παίρνουν.

Να σχεδιάζεις τα γεύματα σου

Μπορείς να διατηρήσεις το βάρος σου με μια πολύ ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες. Διάλεξε μια διατροφή που σου ταιριάζει και μείνε σε αυτή. Βέβαια, αυτό χρειάζεται σχεδιασμό. Oι ερευνητές της ομάδας του δρ. Sciamanna επιβεβαιώνουν ότι αυτοί που διατηρούν επιτυχώς το βάρος τους τείνουν να καταναλώνουν τις ίδιες τροφές τον περισσότερο καιρό, με διαφορετικά όμως συνοδευτικά κάθε φορά. Μια σαλάτα με ψημένο κοτόπουλο θα έχει άλλη γεύση αν χρησιμοποιήσεις ως βάση πρασινάδα και την περιχύσεις με βινεγκρέτ μουστάρδας και άλλη γεύση αν περιέχει σπανάκι με βινεγκρέτ βατόμουρου. Μπορείς, για ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία, να προσθέσεις στην πρώτη ψιλοκομμένα λαχανικά και στην δεύτερη φέτες από διάφορα φρούτα. Όσες αλλαγές και αν κάνεις, το πιάτο εξακολουθεί να είναι η σαλάτα που έχεις για βραδινό. Ένα βασικό πιάτο που το τροποποιείς συνεχώς σού επιτρέπει να είσαι συνεπής, χωρίς να …βαριέσαι.

Φτιάξε μια λίστα πριν πας για ψώνια

Η στρατηγική αυτή αποδίδει μόνο αν, εκτός από τα γεύματα σου, σχεδιάζεις και τα ψώνια σου. Η πρακτική αυτή συμβαδίζει με την κοινή λογική, αλλά εφαρμόζεται σπάνια.

Επικεντρώσου στην διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα

Όταν χάνεις βάρος, σκέφτεσαι το αποτέλεσμα και ψάχνεις να βρεις με ποια διαδικασία θα οδηγηθείς εκεί. Για να διατηρήσεις όμως το βάρος σου, πρέπει να σκεφτείς αρχικά την διαδικασία. Δοκίμασε τις παρακάτω συνήθειες:

Πιες πολύ νερό

Το νερό από μόνο του μπορεί να είναι σημαντικό για τον έλεγχο του βάρους, μπορεί και όχι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η συνήθεια να πίνεις νερό καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας λειτουργεί σαν μια υπενθύμιση μεταξύ των γευμάτων.

Κατανάλωσε τον ίδιο αριθμό γευμάτων κάθε μέρα

Δεν έχει σημασία αν αυτά είναι δύο, τρία, τέσσερα ή έξι. Απλά δεν πρέπει να παραλείψεις ένα γεύμα ή ένα προγραμματισμένο σνακ. Έτσι διαταράσσεις το βιολογικό σου ρολόι και μπαίνεις στον πειρασμό να φας τροφές που κανονικά θα απέφευγες ή να φας παραπάνω από όσο πρέπει, όταν τελικά έρθει η ώρα του επόμενου γεύματος.

Συμπεριέλαβε σε κάθε γεύμα φρούτα, λαχανικά και/η άπαχες πρωτεΐνες

Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών, επιβεβαιώνουν πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η κατανάλωση πρωτεϊνών και φρέσκων φαγητών, πλούσιων σε φυτικές ίνες για αυτούς που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το βάρος τους.

Τήρησε με συνέπεια ένα καθημερινό πρόγραμμα εξάσκησης

Δεν χρειάζεται να εξουθενώνεσαι κάθε μέρα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να εμφανίζεσαι στο γυμναστήριο. Ο Alwyn Cosgrove, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας γυμναστηρίων προτείνει να βάλουμε στόχο ένα πρόγραμμα εξάσκησης με χρονοδιάγραμμα ενός μήνα. Συμφώνησε με τον εαυτό σου ότι θα πας στο γυμναστήριο 15-20 φορές μέσα στον μήνα και προγραμμάτισέ να γυμνάζεσαι 3-4 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά δοκίμασε ποδηλασία, κολύμπι ή αθλοπαιδιές με φίλους.

Σκέψου σαν νικητής

Η τελευταία έρευνα του από την ομάδα της Πενσυλβανία, δείχνει ότι παρατηρείται μια τεράστια προσαρμογή συμπεριφοράς στους ανθρώπους που καταφέρνουν να διατηρούν το βάρος τους. Αν θες και συ να μπεις στην ομάδα τους:

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Η απώλεια βάρους σχετίζεται με την στέρηση. Η διατήρηση του βάρους όμως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα αν ενδίδεις που και που στον πειρασμό.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου γιατί πρέπει να είσαι σε επιφυλακή

Μπορεί να είσαι αδύνατος εξωτερικά αλλά, εσωτερικά, έχεις ακόμα δισεκατομμύρια άδεια κύτταρα λίπους που ανυπομονούν να επιστρέψουν στα περασμένα μεγαλεία. Αυτό που βοηθάει είναι να κρατήσεις κάποια αναμνηστικά από το φουσκωμένο παρελθόν σου. Μια φωτογραφία στο ψυγείο κάνει καλή δουλειά.

Πάνω από όλα μην ξεχνάς τι έχεις καταφέρει

Όταν χρειάζεσαι μια ένεση αυτοπεποίθησης, βγες στην αγορά και παρατήρησε όλους αυτούς τους υπέρβαρους γύρω σου. Δεν είναι ωραίο να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι πλέον μέρος αυτής της ομάδας;

Share