Kλασσική και εναλλακτική ιατρική. Αντίπαλα στρατόπεδα;

Αρχική - Άρθρα - Kλασσική και εναλλακτική ιατρική. Αντίπαλα στρατόπεδα;

Kλασσική και εναλλακτική ιατρική. Αντίπαλα στρατόπεδα;

Κλασσική και Εναλλακτική Ιατρική. Αντίπαλα στρατόπεδα;

Υπάρχει μια τέτοια αντίληψη στην Ελλάδα, αλλά για να δούμε αν είναι αλήθεια.

Τόσο η κλασσική όσο και η εναλλακτική ιατρική έχουν στόχο την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Διαφέρουν όμως στην προσέγγιση.

Η κλασσική ιατρική έχει χωρίσει το ανθρώπινο σώμα σε διάφορα τμήματα και τα μελετά χωριστά. Έτσι έχουν προκύψει και οι διάφορες ειδικότητες. Πχ ΩΡΛ, Γυναικολογία, κλπ.

Η ολιστική – εναλλακτική ιατρική βλέπει τον άνθρωπο ως όλον και θεωρεί ότι όταν νοσεί ένα τμήμα του, νοσεί όλος ο οργανισμός. Ασχολείται λοιπόν με το όλον και όχι με το επιμέρους πρόβλημα. Όσον αφορά το σκεπτικό πίσω από τις θεραπείες, η κλασσική ιατρική έχει κομμάτι αιτιολογικής αντιμετώπισης των παθήσεων, πχ στη δυσχέρεια ρινικής αναπνοής λόγω στραβού διαφράγματος, χειρουργώ τη μύτη και αποκαθιστώ την αναπνοή.

Αλλά και μεγάλο κομμάτι συμπτωματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, δηλαδή σε απαλλάσσω από τα συμπτώματα, όχι όμως από το ίδιο το πρόβλημα.Πχ στην αλλεργική ρινίτιδα δίνονται κάποια φάρμακα αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά τα οποία ανακουφίζουν τα συμπτώματα (μπούκωμα, καταρροή κλπ), αλλά δεν διώχνουν την αλλεργία που στην ουσία είναι μια ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην εναλλακτική ιατρική ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό να ισορροπήσει, οπότε μετά ο οργανισμός διορθώνει από μόνος του όλα τα επιμέρους προβλήματα (πχ αλλεργία, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα).

Εδώ, θέλω να καταθέσω τη δική μου προσωπική εμπειρία που αν και με εκπαίδευση κλασσικής ιατρικής με έκανε να στραφώ και προς την εναλλακτική ιατρική.

Έπασχα από ένα αυτοάνοσο νόσημα και συγκεκριμένα θυρεοειδίτιδα Hashimoto.Στην πάθηση αυτή το ανοσοποιητικό στρέφεται κατά του θυρεοειδούς αδένα και τον καταστρέφει σιγά-σιγά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παράγει τις ορμόνες του.Εγώ λοιπόν έπαιρνα την ορμόνη του θυρεοειδούς σε χάπι για δύο χρόνια. Η πάθηση αυτή για την κλασσική ιατρική δεν θεραπεύεται. Με τη βοήθεια της εναλλακτικής ιατρικής όμως, και μόνο αλλάζοντας τη διατροφή μου και παίρνοντας κάποια συμπληρώματα που βρέθηκε ότι ο οργανισμός μου χρειαζόταν τότε, μέσα σε τρείς μήνες εξαφανίστηκε.

Θα πρέπει να πούμε ότι αντιπαλότητα στα δύο στρατόπεδα στο εξωτερικό δεν υπάρχει: Στη Σαρδηνία πχ ο ωτοβελονισμός είναι κανονικό μάθημα για τους φοιτητές της κλασσικής ιατρικής.Στην Ιταλία είναι master για τους φοιτητές της ιατρικής σχολής. Στην Αμερική υπάρχουν νοσοκομεία που δίνεται νάρκωση μόνο με βελονισμό. Στην Ελλάδα, με κάποια χρονική καθυστέρηση, όλο και πιο πολλοί ιατροί αναγνωρίζουν και εκπαιδεύονται σε αυτές τις μεθόδους. Ορμώμενη λοιπόν από την προσωπική μου εμπειρία, σήμερα ασχολούμαι με 4 είδη εναλλακτικής ιατρικής.

Το πρώτο είναι η διατροφή: Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας», που βασίζεται στη βιοχημεία του σώματός μας και στην κβαντική φυσική, μπορώ να βρω ενεργειακά ποιες τροφές δεν είναι κατάλληλες σε κάποιον άνθρωπο και τον βλάπτουν σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι αν κάποιος αφαιρέσει από τη διατροφή του για ένα τρίμηνο τις τροφές που τον βλάπτουν αλλάζει κατά πολύ και η υγεία και η εμφάνισή του.

Εξ’ άλλου ο Ιπποκράτης, πατέρας της κλασσικής ιατρικής, είχε πεί:

«μη δώσεις ποτέ σε κανέναν φάρμακα, αν δεν φτιάξεις πρώτα τη διατροφή του» και το «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου».

Το δεύτερο είναι ότι πάλι με τη βοήθεια της Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας μπορούν να βρεθούν ανισορροπίες στο ανοσοποιητικό, να βρεθεί σε πιο όργανο επιτίθεται το ανοσοποιητικό μας και να αναστραφούν οι ανισορροπίες με διάφορους τρόπους και κατάλληλες συχνότητες.

Το τρίτο είναι Ωτοβελονισμός που λειτουργεί εξαιρετικά σε πάρα πολλά θέματα υγείας, όπως μυοσκελετικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη, χρόνια νοσήματα πχ ινομυαλγίες, ημικρανίες, αλλά και άλλες καταστάσεις πχ φλεγμονές, αλλεργίες.

Το τέταρτο είναι Αισθητική Ιατρική: Στην αισθητική ιατρική έχουμε πλέον τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα και με γρήγορους χρόνους αποθεραπείας. Έτσι, έχουμε χρήση τεχνικών με απορροφήσιμα νήματα, έγχυση υλικών και χρήση μηχανημάτων που βοηθούν το δέρμα να αναζωογονηθεί από μόνο του ενεργοποιώντας τους δικούς του μηχανισμούς, δίνοντας έτσι ένα απόλυτα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα.

Επίσης, όσο και αν ακούγεται περίεργο, μπορούμε να κάνουμε lifting, να ανορθώσουμε το στήθος ή να αλλάξουμε το μέγεθός του, χρησιμοποιώντας βελονισμό.Μέθοδος ανώδυνη που φτιάχνει την εξωτερική εμφάνιση, ισορροπώντας παράλληλα και τον οργανισμό, ώστε το αποτέλεσμα να έχει διάρκεια γιατί το μέσα μας υποστηρίζει το έξω μας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τόσο η κλασσική όσο και η εναλλακτική ιατρική έχουν τη θέση τους. Η κλασσική ιατρική μας δίνει τεράστιο όγκο πληροφοριών για το επιμέρους και η εναλλακτική ιατρική συνθέτει όλες αυτές τις πληροφορίες και ασχολείται με το σύνολο.

Αν λοιπόν συνδυάσουμε τα οφέλη και τις τεχνικές των δυο προσεγγίσεων, έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον ασθενή.

 

Φαίδρα Οικονόμου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος – Εξειδικευμένη φωνοχειρουργός

Τ. Στρατιωτικός Ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού

Παράλληλη άσκηση εναλλακτικής και αισθητικής Ιατρικής.

 www.wrl.gr Eπικοινωνία 6974057223 & 210 9619314

Share