Κάποια από τα οφέλη της ωμοφαγικής διατροφής

Αρχική - Άρθρα - Κάποια από τα οφέλη της ωμοφαγικής διατροφής

Κάποια από τα οφέλη της ωμοφαγικής διατροφής

1. Aντιγηραντικά ένζυμα

Η πιο σημαντική πτυχή της ωμοφαγίας είναι η συντήρηση των ενζύμων. Τα ένζυμα βοηθούν στην αφομοίωση των τροφίμων, και δρουν ως καταλύτες για κάθε μεταβολική αντίδραση στο σώμα σας. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει διαίρεση του κυττάρου, παραγωγή ενέργειας, ή εγκεφαλική δραστηριότητα. Επιπλέον, οι βιταμίνες ή οι ορμόνες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, πόσο μάλλον το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κάθε τροφή περιέχει τον τέλειο συνδυασμό των ενζύμων για την σωστή του πέψη, τα λεγόμενα τροφικά ένζυμα. Έχει διαπιστωθεί πως το μαγείρεμα τροφίμων πάνω από 50 °C καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα τους, αναγκάζοντας το σώμα μας να παράγει τα ένζυμα που απαιτούνται για να τους αφομοιώσουν.

Οι Εσκιμώοι είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα της μετασχηματιστικής δύναμη των ενζύμων. Η λέξη Εσκιμώος σημαίνει «αυτός που τρώει ακατέργαστο». Παρόλο που ζουν εδώ και αιώνες σε μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από πρώτες φάλαινας ή λίπους φώκιας, οι Εσκιμώοι δεν ανέπτυξαν  αρτηριοσκλήρωση και δεν είχαν σχεδόν ποτέ ιστορικό καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι υπάρχουσες διατροφικές συνήθειες του δυτικού πολιτισμού μπορούν να είναι αρκετά υγιεινές όμως είναι δεδομένο πως αν μαγειρέψουμε το ελαιόλαδο σε θερμοκρασία άνω των 50 C, αυτό δεν θα χωνευθεί πλήρως.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαγειρεμένων φαγητών εξαντλεί το απόθεμα των πεπερασμένων ενζύμων  μας. Απόδειξη αυτού του φαινομένου είναι ότι 85χρονη ηλικιωμένη έχει μόνο ένα τριακοστό των ενζύμων με επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου δεκαοκτώ ετών. Με άλλα λόγια κατά την διάρκεια της ζωής σας  το αποθεματικό των ενζύμων σας έχει σιγά σιγά εξαντληθεί μέσω της μαγειρεμένης τροφής.

2. Εύκολη απώλεια βάρους

Η διατήρηση του συνήθους επιπέδου λίπους που έχει συνηθίσει ο οργανισμός μας είναι μέρος της του μηχανισμού αυτοπροστασίας του σώματός σας. Η λύση για την απώλεια βάρους είναι να συνεργαστούμε και όχι να πολεμήσουμε τον μηχανισμό προστασίας. Αυτό σημαίνει να κάνουμε τρία πράγματα:

  •  Εξάλειψη της όρεξης δίνοντας στο σώμα σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται (είναι τουλάχιστον  50 τα γνωστά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά,  αλλά τα φρέσκα ωμά τρόφιμα περιέχουν ίσως περισσότερα)
  • Κατευνάζουμε ένα ερεθισμένο και υπερ-ενεργό πεπτικό σύστημα, έτσι ώστε οι λειτουργίες του να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Τότε θα ωφεληθείτε πλήρως από τα τρόφιμα που τρώτε και να εξαλείψετε την πείνα σας
  • Απαλλασσόμαστε από συσσωρευμένες τοξίνες, διότι εμποδίζουν την σωστή αφομοίωση και επηρεάζουν αρνητικά το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα.

 

Μια διατροφή από σωστά επιλεγμένα ωμά τρόφιμα θα κάνει όλα αυτά τα πράγματα και θα τα κάνει σταδιακά, χωρίς να χρειάζεται να δώσει προσοχή σε θερμίδες και λίπος χωρίς να προειδοποιήσει του αμυντικούς μηχανισμούς για συντήρηση του σωματικού βάρους. Αξιοθαύμαστο στην απώλεια του βάρους μέσω της διατροφής με  ακατέργαστα τρόφιμα είναι ότι γίνεται με τρόπο ώστε να μην καταλήξουμε χαλαροί και πλαδαροί, κάτι που αποτελεί ένα μικρό θαύμα.

3. Μείωση της κόπωσης

Η χρόνια κόπωση, που χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, λήθαργο και την αίσθηση ότι σχεδόν πάντα είναι πάρα πολύ κόπο, έχει ονομαστεί «η μάστιγα του σύγχρονου πολιτισμού». Πάνω από το 80% των ανθρώπων που αισθάνονται χρονίως κουρασμένοι δεν έχουν τίποτα μεμπτό τους σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινογραφίες. Ένα έλλειμμα  καλίου και μαγνησίου είναι γνωστό ότι είναι μια σημαντική αιτία της κόπωσης. Μια ωμοφαγική διατροφή, επειδή είναι πλούσια σε φρέσκα πράσινα λαχανικά και τα λάχανα, που είναι πλούσια σε χλωροφύλλη, ως εκ τούτου σε μαγνήσιο, καθώς η χλωροφύλλη είναι χτισμένη γύρω από έναν πυρήνα του μαγνησίου. Είναι, επίσης, σε αντίθεση με τον μέσο όρο δυτικής διατροφής, πολύ υψηλή σε κάλιο.

Ένας άλλος λόγος για να ακολουθήσουμε ωμοφαγική διατροφή είναι ότι καταστέλλει την κόπωση και ανυψώνει το πνεύμα επηρεάζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πιθανώς υπεύθυνο για πολλά συναισθήματα κατατονίας και κατάθλιψης. Οι ακατέργαστες ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κάνει το ίδιο για κάποιον που υποφέρει από επίμονα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και καταργεί τις εναλλαγές της διάθεσης και άλλα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την υπογλυκαιμία.

4. Περισσότερες θρεπτικές ουσίες

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν τόσο ασβέστιο και τα αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία για την πρωτεΐνη) στην αναλογία που χρειαζόμαστε.

Στην πραγματικότητα, τα κρεμμύδια και τα γογγύλια φορτωμένα με ασβέστιο. Τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες όπως το κόκκινο κρέας και 6% περισσότερο ασβέστιο ανά 100g σε σχέση με το απλό γιαούρτι. Η σπιρουλίνα είναι η μεγαλύτερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες του πλανήτη με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο, με τα μεγαλύτερα δόντια και κάποια μέση μυϊκή μάζα, είναι ένας ελέφαντας. Και είναι ένα ζώο που είναι χορτοφάγο…

5. Περισσότερη ενέργεια και αντοχή

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές των ζωντανών τροφίμων είναι ότι είναι «ηλεκτροφόρα καλώδια». Ο βιοηλεκτρισμός των ζωντανών τροφών που δεν λαμβάνεται κατά κανόνα υπ’ όψιν όταν σκεφτόμαστε τις ιδιότητες των τροφίμων και τις επιπτώσεις τους.

6.  Όμορφο δέρμα, μαλλιά και νύχια

Ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά  είναι διαθέσιμα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε μια δίαιτα πλούσια σε ωμά τρόφιμα από ό, τι  σε μια «φυσιολογική» δίαιτα. «Όπλα», όπως: η βιταμίνη C και Α, ο ψευδάργυρος και τα βιοφλαμινοειδή,  είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση λαμπερών και δυνατών μαλλιών και νυχιών και προστατεύουν το δέρμα σας από τις επιπτώσεις της πρόωρης γήρανσης. Όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται σε αφθονία μέσα σε ωμά φρούτα και λαχανικά που συνήθως η δυτική διατροφή αγνοεί στο ημερήσιο διαιτολόγιο.

7. Βελτιωμένη πνευματική, συναισθηματική και πνευματική υγεία

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας υψηλής ακατέργαστη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις για ορισμένες πτυχές της υγείας, κυρίως πνευματική, συναισθηματική και πνευματική υγεία.

Με βάση αποτελέσματα έρευνας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν μια  διατροφή πλούσια σε ακατέργαστα τρόφιμα  για δύο χρόνια ή και περισσότερο, υφίστανται σημαντικές βελτιώσεις τόσο σε σωματικό, συναισθηματικό, διανοητικό όσο και πνευματικό επίπεδο. Φαίνεται να υπάρχουν πολύλίγες, εάν υπάρχουν, αρνητικές συνέπειες ή τομείς που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες σε ότι μπορεί να διαπιστωθεί από αυτή την προκαταρκτική μελέτη.

Share