Ερωτική επιθυμία και διατροφή

Αρχική - Άρθρα - Ερωτική επιθυμία και διατροφή

Ερωτική επιθυμία και διατροφή

Όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται, οι τροφές περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν το ορμονικό μας σύστημα, τη καρδιαγγειακή λειτουργία , ακόμα και την αναπαραγωγή και σεξουαλική επιθυμία.

Πολλοί άνθρωποι, κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με αρνητικές  αλλαγές στην ποιότητα και την ποσότητα της ερωτικής τους ζωής. Οι αλλαγές αυτές συνήθως οφείλονται σε οργανικά ή ψυχολογικά αίτια.

Η ερωτική διάθεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες διαβίωσης ,την καθημερινότητα και το ορμονικό προφίλ του οργανισμού. Σε όλα αυτά καθοριστικός παράγοντας και βασικός ρυθμιστής είναι η διατροφή αλλά και η φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σε μεγάλο αριθμό τροφών εμπεριέχονται ουσίες που επιδρούν άμεσα στο ορμονικό μας σύστημα  και έτσι μέσω αυτού επηρεάζεται ή ερωτική μας διάθεση.

Στους άνδρες η υψηλή κατανάλωση λίπους, κυρίως κορεσμένου , επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης και ταυτόχρονα αυξάνει τη χοληστερόλη με αρνητικές συνέπειες στην ερωτική διάθεση. Αντίθετα, οι τροφές που εμπεριέχουν σε υψηλά επίπεδα βιταμίνη C , ψευδάργυρο ,σελήνιο και μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι ανεβάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες και της τεστοστερόνης στους άνδρες. Το ίδιο θετικά επιδρά και η γνωστή ως «ερωτική» Βιταμίνη Ε, ενώ η υπερβολική έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να επιφέρει ακόμα και ανικανότητα. Το αλκοόλ επίσης φαίνεται ότι μειώνει την ερωτική απόδοση σε υπερβολική κατανάλωση και στα δύο φύλα.

Που πρέπει να στοχεύει η διατροφή μας;

Θα πρέπει να περιέχει πλούσιες ποσότητες σε ψευδάργυρο, βιταμίνες C και Ε, σελήνιο. Τα θαλασσινά είναι το πιο γνωστό και το πιο υγιεινό αφροδισιακό. Τα μύδια και τα καβούρια επίσης ανεβάζουν την ερωτική διάθεση καθώς περιέχουν πολύ ψευδάργυρο. Τα θαλασσινά που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο αυξάνουν την λίμπιντο. Η λήψη ψευδάργυρου όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς υψηλά επίπεδα ψευδάργυρου εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την απορρόφηση κάποιων βασικών βιταμινών. Τέλος εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική δραστηριότητα. Γενικότερα η άσκηση έχει ως συνέπεια την αύξηση της ροής του αίματος , την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος , τη μείωση του άγχους, την αύξηση της ενέργειας , πράγμα που τελικά συμβάλει θετικά στην ερωτική επιθυμία.

                              Δρ.Άννα Παπαγεωργίου

                                  Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής  Σχολής  Αθηνών
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Share