Βασικές αρχές συντήρησης τροφίμων

Αρχική - Άρθρα - Βασικές αρχές συντήρησης τροφίμων

Βασικές αρχές συντήρησης τροφίμων


Βασικός κανόνας 

Το ψυγείο είναι ο κατεξοχήν χώρος αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων. Η ιδανική θερμοκρασία ψύξης είναι 4-7 βαθμοί Κελσίου. Μέσα στο ψυγείο ο τρόπος που θα πρέπει να φυλάσσονται τα τρόφιμα είναι συγκεκριμένος.

Τα ωμά τρόφιμα τα τοποθετούμε στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα μαγειρεμένα στα πάνω ράφια. Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται γιατί τα μικρόβια μετακινούνται από πάνω προς τα κάτω. Αποφεύγουμε λοιπόν έτσι την επαφή των ήδη μαγειρεμένων τροφίμων με τους μικροοργανισμούς που πιθανόν να υπάρχουν στα ωμά τρόφιμα.

Τα λαχανικά και τα φρούτα τα αποθηκεύουμε ξεχωριστά από τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά. Όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι μέσα σε αποθηκευτικά σκεύη ή τυλιγμένα, ώστε να μην έρχονται απευθείας σε επαφή με την ψύξη.

Όσον αφορά τα λαχανικά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο μεγαλύτερα τεμαχισμένα είναι τα λαχανικά τόσο περισσότερο καιρό διατηρούνται. Αυτό συμβαίνει γιατί κύριος λόγος της αλλοίωσής τους είναι το οξυγόνο. Όταν λοιπόν το μαχαίρι ακουμπά το τρόφιμο το σημείο αυτό οξειδώνεται με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται πιο γρήγορα. Όσο περισσότερο λοιπόν ακουμπά το μαχαίρι το τρόφιμο τόσο γρηγορότερα αλλοιώνεται λόγο της οξείδωσης.

Διατήρηση 

Τα ωμά λαχανικά τα τοποθετούμε σε σκεύος συντήρησης καλυμμένο με μία πετσέτα βρεγμένη την οποία ενυδατώνουμε μια φορά την ημέρα.

Τα βραστά λαχανικά μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέσα σε σκεύος με παγάκια και παγωμένο νερό.

 

Δρ Άννα Παπαγεωργίου,

Κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος – Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Αθηνων

Share